Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Varö markerades platsen med fyra yxhugg i en björkstam. Foto: SVT/Henrik Friberg

Graven på Varö: Märkte ut platsen – med fyra yxhugg

Publicerad

När 57-åringens kvarlevor grävts ner på Varö markerades platsen med fyra yxhugg i en intilliggande björkstam.

Öns terräng var välbekant för 22-åringen – som gjort flera sommarutflykter i skärgården.

På vägen tillbaka till fastlandet dumpades en ankarförsedd väska med plast, handdukar och skor.

De båda männen var uppe tidigt morgonen den 26 juli, dagen efter gärningen. 57-åringens kroppsdelar, som kvällen innan fördelades i plastsäckar, packades i tre större väskor.

Med båt transporterades den sedan till den lilla skärgårdsön Varö. De fann den tänkta gravplatsen i en undanskymd skogsdunge cirka 60 meter från bryggan, enligt utredningen.

Foto: Google Earth/SVT

Innan de gick i land cirkulerade de runt ön för att invänta rätt tillfälle, när en besökare som tillfälligt lagt till vid ön skulle ge sig av.

Märktes med yxhugg

Sedan graven grävts och täckts samlades överblivet material – plast, handdukar och skor – ihop i en av väskorna som också fylldes med stenar från grillplatsen.

Platsen märktes ut genom fyra yxhugg i stammen på en närliggande björk.

Därefter virades ett rep med ett fäst ankare runt väskan, vilken senare hittades av dykare i västra skärgården på ett djup omkring sju meter.

Övriga två väskor togs med till fastlandet igen.

Ön tidigt central i utredningen

22-åringen, med stor kunskap om Karlskronas skärgård, hade tidigare besökt Varö vid flera tillfällen och publicerat bilder från sina sommarutflykter i sociala medier.

– Jag har yppandeförbud och kommer inte kunna kommentera särskilt mycket förrän förundersökningen är offentlig, säger mannens advokat Karl Hamstedt. Foto: SVT

Ön var också tidigt i mordutredningen central – både Kustbevakningens och polisens båtar finkammade under flera veckor området mellan Varö och Rollsö.

Myndigheternas sökinsats var, enligt polisens bedömning, den största i Karlskronas historia.

– Det är otroligt många resurser och vi pratar om mycket övertid. Men vi ger inte upp, förklarade polisens kommunikatör Thomas Johansson, den 7 september.

Polisens sökinsats efter den då försvunne 57-åringen var massiv. Foto: Håkan Linder

Samtidigt satt de nu mordmisstänkta männen i förhörsrum på häktet och tillbakavisade alla påståenden om att de skulle ha med 57-åringens försvinnande att göra.

Dröjde månader

Under insatsen genomsöktes Varö av både hundpolis och sökorganisationen Missing People – ändå dröjde det flera månader innan graven slutligen kunde identifieras, då efter att 23-åringen pekat ut platsen i ett förhör.

Klockan 14.30 den 30 oktober landsteg två poliser på ön, följde de givna instruktionerna och hittade omgående gläntan där 57-åringens kvarlevor grävts ner.

Åklagare Anna Johansson har avböjt att kommentera SVT:s uppgifter med hänvisning till rådande förundersökningssekretess.

SVT:s Martin Hult Ogenblad och Henrik Friberg på plats på Varö. Foto: Håkan Linder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet