Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen inhandlade såg och plastsäckar – så här ska de misstänkta ha förberett sig i fem steg. Foto: SVT/Google Earth Studio

Styckmordet i Karlskrona: En dödade 57-åringen – en styckade kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande utredningen är klar – och inom kort väcker åklagare Anna Johansson åtal i det uppmärksammade styckmordsmålet i Karlskrona.

Nu har en av de misstänkta erkänt att det var han som slog ihjäl en anhörig med en skiftnyckel, enligt uppgifter till SVT.

Den andre mannen delade sedan kroppen i badrummet med en bågsåg och en kniv. 

Båda åtalas för mord.

Lördagen den 25 juli 2020 blev 57-åringens sista dag i livet. Vid 20-tiden på kvällen var han på väg till ett affärsmöte – planen var att diskutera ekonomin och framtiden i den näringsverksamhet som de inom kort mordåtalade männen öppnat under våren.

Tid och plats för mötet var avtalat sedan tidigare den veckan.

Löste privatskuld

57-åringen – anhörig till en av männen – hade flera frågor han ville ha svar på: dels kring vilken inriktning rörelsen skulle ha, dels ville han försäkra sig om att det fanns en hållbar och långsiktig intäktsplan.

Han hade själv hjälpt de båda männen att lösa en skuld på 170 000 och var därför intresserad av att företaget skulle överleva och växa.

De båda männen, som nu har hunnit fylla 22 respektive 23 år, förberedde sig noga, visar utredningen. De hade inhandlat tejp, en bågsåg, desinfektionsmedel och plastsäckar. Och dessutom googlat efter tips: Hur har man ihjäl en människa och kommer undan med det?”.

Det förklarade 22-åringen med att han själv ”konsumerade mycket true crime”, vilket framgick av häktningsöverklagandet från den 28 augusti förra året.

MISSA INTE: I klippet längst upp på denna sida hör du hur de misstänkta ska ha förberett sig. Bland annat inhandlade de såg och plastsäckar.

Skiftnyckeln, som tagits med till den lägenhet där mötet ägde rum, hade 22-åringen redan testat kraften i genom att slå den upprepade gånger i en källarvägg, uppger källor för SVT.

Han ska också, enligt flera uppgiftslämnare, ha provat en kofot.

I den här väggen testade 22-åringen skiftnyckelns kraft. Foto: SVT

Bara timmar innan mötet ägde rum diskuterade männen via en chatt två ärenden – en konversation som polis och åklagare i efterhand tagit fasta på: inköp av silvertejp och frågor om kroppens anatomi.

Silvertejpen visade sig vara tillfälligt slut, varför de i stället inhandlade svart eltejp.

Affärsmötet hann aldrig inledas innan 57-åringen slogs till marken, så snart han kom in i lägenhetens kök.

– Det sker snabbt, ska en av männen ha berättat i förhör.

Lägenheten där åklagaren misstänker att 57-åringen blev mördad. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Det var 22-åringen som slog, uppger han själv, något som framkom först i ett förhör den 28 januari i år.

Fram till dess hade han konsekvent förnekat att han dödat sin anhörige.

Nu avslöjade han plötsligt att det var han som dödade.

– Åklagaren har angett att min klient erkänner delaktighet i dödandet, vilket är korrekt, säger 22-åringens försvarsadvokat Karl Hamstedt. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Därefter släpades kroppen via hallen till badrummet.  

De båda männens version av vad som sedan hände är samstämmig, berättar personer med insyn i utredningen.

Det var 23-åringen som tog över och styckade kroppen med hjälp av en bågsåg och en kniv.

– Det var bara jag som klarade det, ska han ha förklarat i förhör.

La sig för att sova

Därpå paketerades kroppsdelarna i plastsäckar och de båda männen la sig för att sova i några timmar.

Henrik Månsson är målsägandebiträde till 57-åringens anhöriga, som nu liksom de misstänkta tagit del av innehållet i förundersökningen.

– Det har varit omtumlande med många detaljer som tidigare inte varit kända för dem. Jag tycker att utredningen ger en ganska klar bild av vad som har hänt, säger Henrik Månsson. Foto: SVT

Åklagare Anna Johansson har avböjt att kommentera SVT:s uppgifter med hänvisning till rådande förundersökningssekretess.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet