Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blodspår, chattar och mejl – i videon ovan ser du fem bevis som talar för en fällande dom för de misstänkta. Foto: SVT/Håkan Linder

Hade storslagna drömmar – nu åtalas mannen för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkte 22-åringen drömde om en internationell karriär, hade kontakter utomlands och köpte en examenshatt på internet.

I verkligheten hade han svårt att hitta egen försörjning.

Redan innan det nu uppmärksammade fallet dömdes han för andra brott.

SVT Nyheter Blekinge har kartlagt de båda männens tid före det misstänkta styckmordet. Våren och sommaren fram till kvällen den 25 juli var en turbulent period för de misstänkta, fylld av konflikter med, och anklagelser mot, anhöriga och tidigare vänner och kollegor.

Tonläget var tidvis uppskruvat.

De polisanmälde en bekant efter ett återbetalningskrav – en annan blev stämd civilrättsligt för påstådda övergrepp.

I maj ska 22-åringen ha överfallit en annan man i sitt hem efter ett bråk gällande en gemensam bekant – en händelse som polisanmäldes.

MISSA INTE: Blodspår, chattar och mejl – i videon längst upp på denna sida ser du fem bevis som talar för en fällande dom för de misstänkta.

Men det var inte första gången som 22-åringen kom i kontakt med polis och rättsväsende. Han dömdes redan i december 2016 till ungdomsvård för bland annat grov skadegörelse och falskt larm.

Han hade de senaste åren för omgivningen berättat om storslagna framtidsplaner i internationella miljöer och i juli förra året beställde han på internet en universitetsexamen, en examenshatt och ett diplom i sitt specifika ämnesområde. Kostnad: 288 euro.
 

Mannens beställning av en universitetsexamen Foto: SVT/Henrik Friberg

Av det läkarintyg som sammanställdes av Rättsmedicinalverket den 12 mars i år gällande 22-åringen framgår att han ”aldrig varit etablerad i arbetslivet” och därmed haft ”svårt med egen försörjning”.

Den medåtalade 23-årige mannen, som via detaljerade förhörsuppgifter ledde polisen till graven på Varö, är däremot sedan tidigare ostraffad.

Den misstänkte 23-åringen på väg ut från en häktningsförhandling tillsammans med sin advokat Eric Widner. Foto: SVT

Båda kan misstänkas – enligt den första utredning som gjorts – ha lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningstillfället och undersökningstillfället.

En utvidgad undersökning kommer att genomföras innan påbörjad förhandling i tingsrätten. Resultatet avgör om det i händelse av fällande dom blir vård eller fängelse för de två männen.

Åklagare Anna Johansson. Foto: Michelle Hallberg/SVT

– Varför jag har begärt att de båda misstänkta ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning innan huvudförhandlingen är för att den möjligheten finns om en person erkänt gärningen. Genomgår de en rättspsykiatrisk undersökningen redan nu skulle vi slippa ett avbrott på några veckor under huvudförhandlingen, säger Anna Johansson, åklagare.

När den utredningen är klar ska de häktade männen mötas igen – i rättssalen, åtalade som huvudrollsinnehavare i ett av de mest spektakulära fallen i Blekinge på många år.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet