Marcus Sandekjer är länsmuseichef vid Blekinge museum och finns med vid dykningarna kring Gribshunden. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Se dykarnas nya fynd från medeltidsvraket

Uppdaterad
Publicerad

En bit näver med vad som ser ut som en påfågel ingraverad och en påse som misstänks innehålla kryddor. Redan dagen efter de hittats presenteras de senaste fynden, vid den pågående dykningen av skeppsvraket Gribshunden i Ronneby skärgård.

Björknävern med påfågelmotiv som efter 526 år under Östersjöns yta fortfarande håller mönstret. Foto: Charlotta Bäckström

Gravyren tros ha fungerat som ett slags dekorationsföremål, kanske på en tapetbård eller som en slags dekoration på en stol eller insida av ett kistlock.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger arkeologforskaren Niklas Eriksson.

Utöver påfågelbilden har det under torsdagen också hittats bland annat en luskam och påsar med vad som tros vara kryddor som spritt sig i vattnet. När dessa påträffades blev vattnet färgat rött.

– Vi vågar inte säga helt säkert, men vi gissar saffran eller kanske gurkmeja. Men det får labbet avläsa, säger Marcus Sandekjer.

Ytterligare ett fynd från Gribshunden, något man gissar kan vara påsar med saffran. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT
En en luskam som dykarna hittat på Gribshunden. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Medeltidsskeppet med den danske kungen Hans ombord förliste på väg mot ett toppmöte i Kalmar 1495. När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.