Tillsammans med sina kollegor Josefin Sköld (t.v) och Alexander Mahmoud (mitten), så vann Patrik Lundberg (t.h) journalistpriset guldspaden för sin granskning av adoptioner. Foto: TT

Patrik Lundberg från Sölvesborg prisades med guldspade

Publicerad

Författaren och journalisten Patrik Lundberg, som är uppvuxen i Sölvesborg, belönades under lördagen med journalistpriset guldspaden för sin granskning av adoptioner i artikelserien ”Barn till varje pris”.

– Jag är fantastiskt glad över att ha vunnit guldspaden. Det är ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb, men framför allt att vi nått fram till våra läsare, och avslöjat något som allmänheten inte kände till tidigare, säger han till SVT.

Artikelserien, som publicerades i Dagens nyheter, har Sölvesborgsförfattaren gjort tillsammans med kollegorna Josefin Sköld och Alexander Mahmoud. Publiceringen avslöjade oegentligheter kopplade till internationella adoptioner till Sverige.

– Alexander är från Grimslöv i Småland, Josefin är från Köping och jag är från Sölvesborg. Jag är glad att vi kan visa att man kan komma från mindre städer och operera på högsta nivå, för kvaliteten finns ute i småstäderna, säger Patrik Lundberg.

Adoptionsgranskningen prisades även med Stora journalistpriset i slutet av 2021, i kategorin Årets avslöjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.