– Det här är en avklarad utredning och då ska man försöka lindra lidandet för de anhöriga genom att ge dem all tillgänglig fakta i målet, säger Leif GW Persson. Foto: SVT/TT

GW efter knivdådet: “Goda grunder för en lagändring”

Publicerad

Man bör försöka lindra lidandet för de anhöriga genom att ge dem all tillgänglig fakta i målet, menar Leif GW Persson. Under tisdagen tas fallet med den knivdödade 13-åringen i Olofström upp i SVT:s Veckans brott.

I mars i år förlorade Patrik Borgqvist i Olofström sin 13-årige son i en knivattack utförd av en jämngammal skolkamrat. Sedan dess har pappan drivit en kamp mot myndigheterna för att få ut detaljer i utredningen och därmed få svar på vad som hände pojken. I ett SVT-reportage i går vittnade Patrik Borgqvist om den frustration han som brottsoffer känt efter händelsen och historien nådde stor uppmärksamhet nationellt.

– Jag har fått ett stort stöd och jag är nöjd med att det äntligen blir uppmärksammat hur svårt det kan vara att som anhörig få svar på sina frågor. Nu går det åt rätt håll, säger Patrik Borgqvist.

Lagändring

Och under tisdagskvällen hamnar Olofströmsfallet i fokus på nytt när polisprofessorn Leif GW Persson kommenterar fallet i SVT:s Veckans brott.

– Det här är en avklarad utredning och då ska man försöka lindra lidandet för de anhöriga genom att ge dem all tillgänglig fakta i målet, säger Leif GW Persson.

Han säger att han genom åren stött på flera hundra anhöriga i liknande situation och att det kan behövas en lagändring.

– Det finns en absolut skyldighet att så långt som möjligt tala om för de anhöriga vad som har hänt. Och detta är goda grundregler för att vid behov bygga upp en ny lagstiftning, säger Leif GW Persson.

Vunnit delseger

Patrik Borgqvist har redan vunnit en delseger – en dom från kammarrätten ger honom rätt att ta del av tidigare hemligstämplat utredningsmaterial. Han har nu dessutom fått hem sonens kläder och därmed kunnat göra en egen uppskattning av hur omfattande våld som sonen utsatts för.

– Det går långsamt, men åt rätt håll, säger Patrik Borgqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer