Se i klippet hur Julia Pezos musiklektioner på distans kan fungera i praktiken. Foto: Jennifer Alm/SVT

Julia, 18, hårt drabbad av distansundervisningen: ”Ångest hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Pezo från Karlskrona studerar musik och beskriver gymnasietiden som den bästa i sitt liv. Men distansundervisningen har slagit hårt mot hennes utbildning och skapat en oro för framtiden.

I en enkät som SVT gjort med 105 gymnasieelever runt om i landet uppger mer än hälften att de lärt sig mindre under distansundervisningen.

En av dem är 18-åriga Julia Pezo, som studerar estet/musik på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona.

105 elever om pandemin

– Minst hälften av våra lektioner är musiklektioner, så vår utbildning är väldigt drabbad. Vi kan inte sjunga tillsammans eller lära oss av andra instrument. Hur ska du kunna spela i ett band via videosamtal? Det går liksom inte, säger hon.

Skapar oro och stress

Isoleringen och känslan av att undervisningen blir lidande under hemmastudierna skapar oro och stress bland eleverna, menar Julia Pezo.

– Hur kommer mina betyg se ut? Kommer jag kunna söka vidare? Jag har ångest över det hela tiden. Det tror jag inte att jag hade haft om jag var i skolan. 

Foto: Jennifer Alm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

105 elever om pandemin

Mer i ämnet