Silkesaporna omhändertogs eftersom de enligt djurskyddslagen utsattes för lidande, då de i lägenheten inte kunde ”bete sig naturligt”. Foto: Polisens förundersökning

Omhändertagna apor tillbaka hos brottsdömd ägare

Uppdaterad
Publicerad

Djurföretagaren Kristofer Karlsson dömdes för brott mot djurskyddslagen 2017 efter olagligt innehav av två silkesapor.

Ett halvår senare återförenades han i Karlshamn med djuren.

Makens ekonomiska förening hade köpt tillbaka aporna.

Efter en anonym anmälan till länsstyrelsen i Kronoberg 2016 gjordes en oanmäld tillsyn i en lägenhet i Växjö under våren. Där hittade inspektörerna två silkesapor som Kristofer Karlsson inte hade tillstånd för och omhändertog djuren omedelbart.

I länsstyrelsens rapport fastslår myndigheten att aporna utsatts för lidande, eftersom de inte kunnat ”bete sig naturligt” i ett förråd utan fönster. I apornas utrymme påträffades också oskyddad el.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld
I apornas utrymme fanns oskyddad el. Foto: Polisens förundersökning

Men det var inte allt. Länsstyrelsen konstaterade också brister i hans djurhållning i övrigt.

Bland annat hittades en hund som hölls i en bur, en mager katt som skulle avlivas, fyra perserkatter som förvarades i badrummet utan tillgång till dagsljus, kaniner och gnagare som inte hade tillgång till gnagmaterial och grovfoder i ett utrymme som saknade fönster och dagsljus.

Dömdes för brott

Silkesaporna omhändertogs och placerades därefter på Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn, som då drevs av en annan person.

I februari 2017 dömdes Kristofer Karlsson för brott mot djurskyddslagen. Men straffet har inte haft någon större effekt. Böterna på 5 600 kronor är fortfarande obetalade, dessutom tog Kristofer Karlssons make formellt över Blekinge Exotiska Värld ett halvår efter domen.

I februari 2017 dömdes Kristofer Karlsson för brott mot djurskyddslagen. ”Det är många år sedan”, säger han till SVT Nyheter Blekinges reporter Stina Sandström. Foto: SVT

Och eftersom föreningen drivs som ett familjeföretag fick Kristofer Karlsson återigen ansvar för de båda silkesaporna.

De är kvar här än i dag, säger han.

Är det lämpligt att du är med och driver Blekinge Exotiska Värld trots att du har det här brottet bakom dig?

– Lämpligheten är inget som någon har ifrågasatt. Det är många år sedan och inget som någon myndighet har ifrågasatt heller.

Du var ju medveten om att man inte får göra såhär, varför gjorde du det?

– Det är inget jag vill gå in på, säger Kristofer Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet