Poliskvinnor skymmer sikten mot de tilltalade under häktningsförhandlingarna i polishuset i Kristianstad. Foto: TT

Båda häktade för mordet

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes häktningsförhandlingarna mot de två personer som sitter anhållna för mordet på den åttaåriga flickan i Karlskrona. Tingsrätten beslutade att de båda ska häktas misstänkta för mord.

Tingsrätten beslutade först att den 30-åriga kvinnan på sannolika skäl ska häktas misstänkt för mord. Det finns en risk att hon försvårar utredningen, menar tingsrätten.

31-åriga mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 31-åringen bestred häktningen och förnekar brott.

Fallet Yara

Mannens försvarsadvokat, Christer Holmqvist

Kvinnans försvararsadvokat, Paula Eninge, säger att hennes klient motsätter sig häktningen och bestrider att det föreligger sannolika skäl.

– Jag har inte gjort något, utbrast kvinnan med sprucken röst under rättegångsförhandlingen.

Tingsrätten beslutar också att åklagaren får rätt att ge henne restriktioner såsom exempelvis kontakt med anhöriga eller tillgång till nyheter.

Liten sinnesundersökning

Rätten beslutar även att både mannen och kvinnan ska genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Utifrån resultaten kan det sedan beslutas om en större rättspsykiatrisk utredning behövs.

Efter avslutade häktningsförhandlingar berättar chefsåklagare Pernilla Åström att hon nu väntar på resultaten av den rättsmedicinska undersökningen för att räta ut de frågetecken som finns kring flickans död.

Man vet ännu inte om hon var död redan när hon hittades i lägenheten där hon bodde med paret. När hon hittades där var hon livlös och hon fördes sedan med ambulans till sjukhus där det konstaterades att hon avlidit.

-Flickan hade omfattande skador av olika slag, säger Pernilla Åström.

Ensamkommande barn

Flickan bragdes om livet under valborgsmässoaftonen och både polis och åklagare har varit förtegna om händelseförloppet. De två misstänka personerna, en 31-årig man och en 30-årig kvinna, är släkt med flickan.

Flickan kom förra året ensam från Gaza till Karlskrona och hennes föräldrar, som är kvar i Gaza, har uppgett att de planerade att flytta till Sverige för att återförenas med sin dotter.

Åtal ska väckas senast den 16:e maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet