Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera mobiltelefoner har tagits i beslag. I dessa finns applikationer som har kunnat visa var de befann sig under den aktuella kvällen. Foto: Ut polisens förundersökning

Upploppet i Ronneby: Mobil hälsoapp avslöjade stenkastare

Publicerad

En hälsoapp i mobiltelefonen kan ha avslöjat flera av de misstänkta för upploppen i Ronneby sommaren 2020.

Applikationen visar hur de nu åtalade rört sig under den aktuella kvällen.

Nu snart två år efter händelsen som skakade Ronneby börjar allt fler detaljer klarna.

Förra veckan åtalades sex personer för våldsamt upplopp i samband med händelserna i Ronneby augusti 2020.

Förundersökningen mot de misstänkta är över tusen sidor lång och i bevisningen finns också ett timmar långt videomaterial, med filmer både tagna av misstänkta och av vittnen.

Började i Malmö

Uppgifter i utredningen visar att händelsen med koranbränningar och upplopp i Malmö kvällen innan var upprinnelsen till det som sedan hände i Ronneby. Bland annat har man kunnat hitta filmklipp och uppmaningar om att slå tillbaka mot polisen i flera av de misstänktas telefoner.

I telefonerna finns också andra saker som avslöjar de misstänkta personerna. Flera applikationer, bland annat en hälsoapp, har kunnat visa hur de rört sig under den aktuella kvällen.

Bytte kläder

Att händelsen var planerad styrks också av att flera av de nu åtalade varit i kontakt med varandra redan under dagen innan upploppen startade i Ronneby.

Minst en av männen ska enligt förundersökningen dessutom ha bytt kläder vid tre tillfällen under kvällen och natten – sannolikt i syfte att försvåra en identifiering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet