Tommy Hagaton, begravningsentreprenör. Foto: SVT

Han ordnade Yaras begravning: ”Jag kommer alltid bära det med mig”

Uppdaterad
Publicerad

Han höll i avskedsceremonin för den mördade flickan, ett komplext uppdrag som han säger att han aldrig kommer att glömma. Tommy Hagaton tror att vi alla lärt oss något av Yaras öde.
– Vi måste tänka på att det finns fler som hon och våga öppna våra ögon.

Den 5 juni 2014 begravdes Yara Alnajjar. Till en samlingslokal i centrala Karlskrona kom hundratals människor för att minnas flickan och visa sitt stöd.

Hennes kista stod placerad i rummet och begravningsentreprenör Tommy Hagaton beskriver det som en annorlunda tillställning där två kulturer skulle mötas. Fem år senare minns han det fortfarande som en av de största utmaningarna han haft i sitt yrke.

Mycket sorg och förtvivlan

– Vi gjorde allt som stod i vår makt för att kunna göra det här så bra som det bara gick, efter all den tragik som varit. Det var många utmaningar i det, en muslimsk begravning och två kulturer som skulle mötas. Vi ville bereda tillfälle för de som ville komma, att göra det här så att alla fick utlopp för sin sorg och möjlighet att ta det här avskedet. Uppdraget var inte lätt, säger Tommy Hagaton.

Hur minns du den dagen?

– Jag minns att det var mycket sorg och förtvivlan. Det var både folk som kände Yara och de som inte gjorde det, men som kände att de ville visa sitt stöd och sitt engagemang. Det är ett minne jag alltid kommer att bära med mig.

”Det finns flera i dag som är som Yara”

När Tommy Hagaton minns tillbaka till för fem år sedan, så minns han det med både sorg och värme.

– Det var så många som kom och det blev väldigt fint. Men oavsett hur professionell man än är, så är det alltid svårt med barn. Du kan inte åsidosätta dina egna känslor. Jag minns när jag landade i det här efteråt, när jag åkte hem efter den dagen och säger till mig själv att ”herregud, vad har jag varit med om”.

Han tror också att många har lärt sig något av det som hände – och tycker att vi alla ska stanna upp och reflektera över det ibland.

-  Jag tror att många har börjat reflektera mycket efter den här händelsen. Man funderar över om man själv hade kunnat göra något. Vad hade man själv gjort om man hade sett något. Jag tänker att det finns flera i dag som är som Yara. Det gäller bara att hålla ögonen öppna för att göra något för dem, där vi fortfarande har möjligheten att påverka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet