Här berättar Sven Siwe i Karlskrona om sina nio år som arbetssökande. Foto: SVT

Sven har gått nio år utan jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det är nästan tio år sedan Sven Siwe i Karlskrona hade ett jobb. För varje dag som går ser han hur chanserna att bryta arbetslösheten minskar.

– Det ser ju mörkt ut. Men nu kommer de här extratjänsterna, och där kanske det finns möjlighet att få något. Man får vända på varje krona. Jag önskar att jag hade sparat när jag hade jobb, säger han.

Hösten 2007 hade Sven Siwe två olika jobb, på elektronikföretaget Flextronics och på Tidningsbärarna. Men våren därpå blev han uppsagd från båda jobben, på grund av arbetsbrist och omlokalisering.

Ska på studiebesök

Sven Siwe är socialdemokrat sen många år och är aktiv i kommunpolitiken i Karlskrona. Han tycker sig se att det är de unga arbetslösa som får tillgång till åtgärder som leder till jobb.

– Jag har motionerat till Socialdemokraternas kongress om ökade satsningar på äldre arbetslösa över 50 år. Men vi får väl se. Nästa vecka ska jag på studiebesök på ett jobb, det kanske ger något, säger han.

Tiotusentals långtidsarbetslösa

Sven Siwe är inte ensam om att vara långtidsarbetslös. I Arbetsförmedlingens mätning i maj hade 42 procent av de arbetslösa varit det i mer än ett år och 22 procent i mer än två år.

Det handlade då om närmare 147.000 personer som varit långtidsarbetslösa i mer än ett år och drygt 77.000 personer i mer än två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet