”vi har ungefär 100.000 jobb som inte blir tillsatta, säger Stefan Löfven (S)”, säger statsminister Stefan Löfvén (S). Foto: Bertil Ericson/TT

Rekordstort antal är långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet långtidsarbetslösa är uppe i rekordnivåer, visar siffror från Arbetsförmedlingen som SVT tittat på inför Socialdemokraternas dag i Almedalen. Enligt de senaste siffrorna är det nu drygt 77.000 personer som varit arbetslösa i mer än två år.

Jobb och sysselsättning var en av de stora frågorna för Socialdemokraterna inför senaste riksdagsvalet. Under den nuvarande mandatperioden har arbetslösheten totalt sett gått ner, men andelen långtidsarbetslösa ligger på rekordnivåer.

Ingen gång under de senaste tio åren har långtidsarbetslösheten varit så hög som i Arbetsförmedlingens senaste mätning, som gjordes i maj. Enligt mätningen hade 42 procent av dom arbetslösa varit det i mer än ett år och 22 procent i mer än två år.

Tiotusentals långtidsarbetslösa

Det handlar om närmare 147.000 personer som varit långtidsarbetslösa i mer än ett år och drygt 77.000 personer i mer än två år.

LÄS MER: Han har gått nio år utan jobb

– Det är de nyanlända som har tillkommit. Vi har väldigt bra drag i svensk ekonomi, vi har 200.000 fler som är i sysselsättning jämfört med när vi tillträdde, arbetslösheten sjunker, ungdomsarbetslösheten har sjunkit och långtidsarbetslösheten bland ungdomar sjunker, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Många långtidsarbetslösa bland nyanlända

I en intervju 2012, när Alliansen satt vid makten, var Stefan Löfven kritisk mot att antalet som varit långtidsarbetslösa mer än två år var över 70.000 personer. Nu i senaste mätningen från Arbetsförmedlingen ligger den siffran på drygt 77.000 personer.

LÄS MER: Fortfarande 400.000 arbetslösa trots regeringens glada utrop

– Det har ju kommit många nyanlända till Sverige, och det är i den gruppen som vi ser att det ökar. Det är ju bara ett väldigt starkt tecken på att vi ska utöka utbildningsinsatserna för att de också ska komma i arbete, därför att samtidigt har vi ungefär 100.000 jobb som inte blir tillsatta, säger Stefan Löfven (S).

Om man tittar på Arbetsförmedlingens statistik visar den senaste mätningen att omkring 10.500 var nyanlända av de drygt 77.000 som varit arbetslösa i mer än två år. Samma siffra för 2012 visar att antalet nyanlända var under 1000 personer av de då omkring 70.000 som varit arbetslösa i mer än två år.

Alliansen: Problematiskt

Utanförskapet i Sverige i dag ser annorlunda ut jämfört med 2006, säger Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson. Det har kommit en stor grupp till Sverige med låg utbildningsnivå som hon menar inte har en chans att komma in på arbetsmarknaden. Men att Stefan Löfven pratar om att det kommit många nyanlända, och att siffrorna skulle förklaras med det, är hon kritisk till.

– Det är väldigt problematiskt, nu har vi högkonjunktur och då måste även långstidsarbetslösa komma i jobb, så är inte fallet. Och det är för att det finns en avsaknad av riktiga jobbreformer, istället håller regeringen fast vid reformer som inte funkar som extratjänster och traineejobb, säger Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.

Alliansen presenterade under sin presskonferens i Almedalen vad man vill göra för att få flera att komma till jobb. Det var inga nya förslag utan handlade om ett utvecklat RUT-avdrag, en reform av arbetsförmedlingen, sänkta anställningskostnader och fler anställningsformer.

– I en högkonjunktur ska det gå bra för alla grupper, det gör det inte, så måste vi skapa jobb, säger Elisabeth Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet