Han körde rattfull i 20 år: ”Levde i en lögn”

Publicerad

Varje kväll drack han minst en flaska sprit efter jobbet. Trots det tvekade han inte att sätta sig bakom ratten om sonen behövde hämtas från träningen eller om sambon bad honom åka och handla.
– Alkoholen gick före allt annat. Jag levde i fullständig förnekelse där allt var en lögn, säger Anders, som egentligen heter något annat.

Anders är i dag i 50-årsåldern och lever ett ordnat liv med jobb, sambo och barn på en mindre ort i Blekinge. Sedan tre år tillbaka är han nykter, efter att spriten höll på att ta hans liv.

– Jag drack en hel flaska sprit varje dag när jag kom hem från jobbet, innan jag blev nykter första gången. Sedan fick jag ett återfall då jag var uppe i två flaskor, 140 centiliter, om dagen. En dag vaknade jag på akuten, efter att ha hittats medvetslös. Det var det som fick mig att på allvar sluta dricka, säger Anders.

Trots den omfattande alkoholkonsumtionen lyckades Anders behålla såväl familj som jobb – och körkort.

– Jag drack i min ensamhet och visade inte för någon att det var ett problem. Därför var det ingen tvekan om att sätta sig i bilen om sonen behövde hämtas på kvällarna. Och jag var säkert ofta onykter även på dagtid när jag körde i jobbet, säger han.

Alkoholen gick före allt

När han tittar tillbaka på tiden som aktiv alkoholist skäms han över flera av valen han gjorde. Han menar dock att alkoholen gick före allt annat, och att konsekvenstänket kring vad som kunde hända om han satte sig bakom ratten var som bortblåst. Det viktigaste var att hans anhöriga inte fick reda på att han var alkoholist.

– Skulle jag säga till min sambo att jag tar bussen för att jag har druckit så hade hon ju börjat undra. Därför valde jag att köra.

– Jag har själv aldrig varit inblandad i någon olycka. Men det beror nog mer på tur än på skicklighet. Och givetvis är det förskräckligt när olyckor händer. Då ska förövaren givetvis få sitt straff, men man måste också se vad som ligger bakom. Det är en människa som begår en fruktansvärd handling på grund av en sjukdom, och den människan behöver också vård.

Blev aldrig stoppad av polisen

Det han ångrar mest i dag är att polisen aldrig lyckades stoppa honom.

– Jag har aldrig blivit tagen i en nykterhetskontroll. Hade jag blivit det när jag var 25 så hade mitt liv förmodligen sett helt annorlunda ut och jag hade kunnat få hjälp. Det behövs fler nykterhetskontroller och även på mindre vägar ute på landsbygden. Efter ett tag lärde man sig var polisen aldrig stod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döden på vägarna

Mer i ämnet