Tomas, 57, om drograttfyllorna: ”Tar inte stöldgodset på bussen”

Publicerad

Många av de farligaste bilförarna på Blekinges vägar är livsstilskriminella och lever i drogmissbruk. De stoppas av polis och orsakar olyckor, men fortsätter ändå att köra. Tomas Gustavsson, 57, vet varför – han levde så i 25 år.
– Man bryr sig inte om att det är farligt, man måste köra för att få tag på sina droger eller genomföra sina brott, säger han.

I många år var Tomas Gustavsson en frekvent besökare på tingsrätter och anstalter i Sverige. Det började med ett drogmissbruk, som ledde till en livsstil kantad av stölder, inbrott och hälerier – och en mängd drograttfyllor.

– Jag började med amfetamin när jag var 18. Det blev min huvuddrog, även om jag testat mycket annat. Och jag var ju ute på vägarna i stort sett varje dag, säger han.

Körde bil för att stjäla

För att kunna upprätthålla missbruket behövde Tomas Gustavsson begå brott – och för att begå brott kände han sig tvungen att köra bil.

– Mest var det kopparstölder och inbrott i ödehus och sånt. Det var inte jättemånga brott mot personer. Sedan sålde vi bytet till auktionshus. Och då behövde man ju bilen, man tar ju inte stöldgodset på bussen liksom, säger han.

Tänkte du på vad det hade kunnat få för konsekvenser att du körde när du var påverkad?

– Njae, inte direkt. Man var ju inte helt klar i knoppen, om man säger så.

Vad hade kunnat få dig att sluta?

– Jag vet inte. Jag dömdes ju till fängelse flera gånger, men det spelade ingen roll, man bara fortsatte köra.

Vid ett tillfälle var han inblandad i en olycka.

– Jag var ju det. Jag körde på en man, och det ångrar jag oerhört mycket. Men han klarade sig bra, tror jag.

Blev kvitt missbruket

Tomas Gustavsson lyckades bryta den kriminella livsstilen och ta sig ur missbruket. En fängelsedom 2010 omvandlades till tid på behandlingshem, och under den tiden träffade han en kvinna och fick barn.

Nu har han varit helt nykter i snart tio år. Han lever tillsammans med sina barn, och har fått ett jobb på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i Ronneby.

– Det känns ju helt fantastiskt. Att ha fått tillbaka sitt körkort och kunna köra lagligt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döden på vägarna

Mer i ämnet