Foto: SVT

Han ska hjälpa Blekingebedragarens offer

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 personer som lånat ut miljonbelopp till den misstänkte storbedragaren i Blekinge väljer nu att byta advokat. Det blir Torgny Palm med kontor i Karlskrona som från nu ska försöka få bankerna att stoppa återbetalningskraven.

Det är totalt 33 målsägande som nu alltså byter biträde – från Jönköpingsadvokaten Lars Sundin till Torgny Palm i Karlskrona.

– Vi är ett antal som inte varit helt nöjda med arbetstakten hittills och därför har vi valt att byta advokat. Framför allt måste vi försöka hitta en snabb överenskommelse med bankerna, säger en av dem som drabbats och som i dag sitter med miljonskulder efter att ha investerat pengar i den bedrägerimisstänkte affärsmannens upplägg.

Torgny Palm fick de nya fallen på sitt skrivbord under tisdagen och ska redan nu i veckan träffa de drabbade för att skaffa sig en klarare bild över dels hur stora belopp det handlar om, dels vilka uppgörelser som gjorts med 29-åringen från Blekinge.

– Jag menar att bankerna blivit lurade i detta eftersom de inte känt till omständigheterna när lånen beviljats. Ansökningar på stora belopp har ju skett till flera olika banker under en och samma dag och därför har ansökningarna inte visat sig i kreditupplysningen. Det är en del av hela upplägget, säger Torgny Palm.

Kvar i Marocko

Den 29-årige misstänkte bedragaren har varit internationellt efterlyst och greps i slutet av november i Marocko. Han befinner sig fortfarande i utomlands. Han hade då några veckor tidigare lämnat Sverige efter att en av mannens exklusiva sportbilar sprängts i luften i ett villakvarter utanför Karlskrona.

– Hade han transporterats till Sverige så hade jag känt till det, säger förundersökningsledare och vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors.

I januari är det tänkt att 29-åringen ska infinna sig i samband med en hovrättsförhandling i ett tidigare bedrägerimål där affärsmannen i juni dömdes till tre års fängelse i Blekinge tingsrätt.

När det blir en rättslig prövning i det nya fallet – som berör över hundra målsägande från flera platser i landet – är oklart.

– Men det är en utredning som lär ta tid att slutföra och under tiden måste vi titta på olika alternativ för att underlätta för de som är offer i detta. De dras med stora kostnader varje månad, säger Torgny Palm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet