Lastbilschauffören Andreas Ross har vunnit pris som årets trafikhjälte 2018 för sin insats att stoppa en vansinnesfärd förra sommaren. Foto: MHF/Privat

Han stoppade vansinnesfärd – blir årets trafikhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören Andreas Ross stoppade förra sommaren en vansinnesfärd på E22 utanför Karlskrona. Nu hyllas han som årets trafikhjälte och får pris för sin insats.

Den ideella organisationen Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, som står bakom priset skriver i sin motivering i ett pressmeddelande:

”Med stort mod och sinnesnärvaro har Andreas Ross handgripligen visat prov på civilkurage. Han är en förebild och vi hoppas att han kan inspirera andra att ingripa när någon behöver en medmänniska för att förhindra en trafikolycka.”

Det var förra sommaren som en bilist efter en polisjakt körde ut ur en rondell och in på en enfilig väg mot mötande trafik. Lastbilschauffören Andreas Ross från Nybro agerade då blixtsnabbt och lyckades klämma fast bilen mot mitträcket med sin lastbil och stoppa vansinnesfärden.

”Fanns inga tvivel”

SVT Nyheter Blekinge uppmärksammade förra sommaren hans agerande något som fick stor spridning och han hyllades både av Karlskronapolisen och av allmänheten.

– Det fanns inga tvivel. Jag hade flera andra personbilar bakom mig och om bilen hade tagit sig förbi mig hade det kunnat sluta illa, sa Andreas Ross, till SVT Nyheter Blekinge då.

Nu har han med god marginal vunnit titeln som årets trafikhjälte 2018 och får ett pris på 10 000 kronor. Priset togs emot på hans arbetsplats i Kalmar.

Så lyder motiveringen

Med stort mod och sinnesnärvaro har Andreas Ross handgripligen visat prov på civilkurage. Han är en förebild och vi hoppas att han kan inspirera andra att ingripa när någon behöver en medmänniska för att förhindra en trafikolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.