Erik Lindborg (KD), förste vice ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnde. Foto: SVT/Region Blekinge

Han tar tillfälligt över: ”Har stöttat Emma hela vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Erik Lindborg (KD) blir den som tills vidare får leda det politiska arbetet i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Under hela den infekterade maktstriden i Moderaterna har han stått på Emma Stjernlöfs sida.

Han utesluter inte att dagens besked kan få konsekvenser för det fortsatta samarbetet inom Alliansen i Region Blekinge.

Lindborg ersatte under våren Emma Stjernlöf i samband med hennes sjukskrivning – och nu får han återigen hastigt kliva in som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Åtminstone under september.

Maktstriden i region Blekinge

Innan dess hinner Moderaterna nämligen inte utse någon efterträdare.

Lindborg har tidigare öppet uttalat stöd för Stjernlöf när hon av sina egna partivänner offentligt uppmanats att avgå efter påstådda samarbetsproblem.

Att hon väljer att lämna redan nu och inte stanna till en formell efterträdare är utsedd och vald kommenterar han så här:

– Jag förstår att hela den här processen slitit hårt på Emma och hennes familj. Jag har full förståelse för att hon inte orkar längre. Det är tragiskt att det skulle sluta så här, säger han.

Kan påverka samarbetet

Erik Lindborg beskriver Stjernlöf som en ”kompetent politiker” som han haft en samsyn med i frågor som rör hälso- och sjukvården i länet.

– Jag har försökt att hjälpa henne och stöttat henne hela vägen och på alla tänkbara sätt. Jag har verkligen gjort allt som jag har kunnat.

Hur påverkar det här avhoppet det fortsatta samarbetet i Alliansen?

– Det beror ju på vem som efterträder henne. Risken finns att det kommer någon som har en motsatt syn i centrala frågor och då är det givetvis så att det inte blir ett samarbete på samma fungerande sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet