Peter Östling har upplevt de förödande konsekvenserna ett tablettberoende kan få på alltför nära håll. Foto: Privat/SVT

Peters son dog i en överdos: ”Tiden läker inte såren”

Publicerad

Tablettmissbruk är ett växande problem i Blekinge.

Peter Östling har upplevt de förödande konsekvenserna av beroende. Sommaren 2015 hittades hans 21-årige son Jesper död i familjens sommarstuga på Aspö efter en överdos, förskriven smärtstillande medicin.

Jesper Östling blev beroende av tabletter redan som 15-åring efter att ha fått smärtstillande läkemedel utskrivna efter en mopedolycka. Han började självmedicinera och snart blev tabletterna det viktigaste i hans liv.

Efter flera års kamp mot beroendet började Jesper Östling hitta tillbaka till ett mer stabilt liv. Men i samband med en lättare ryggskada träffade han en läkare som skrev ut stora mängder morfin.

Läkaren fälldes

En månad senare avled Jesper Östling i sömnen, på grund av andningsdepression, i familjens stuga på Aspö. Obduktionsrapporten visade på läkemedelsförgiftning.

Fallet kom att bli mycket uppmärksammat och läkaren fälldes via ett strafföreläggande för vållande av kroppsskada, fick indragen förskrivningsrätt och en prövotid på tre år.

Peter Östling utredde själv vad som hänt och låg bakom flera anmälningar.  

”Förstår att man kan gå under helt”

Det har snart gått fem år sedan den där stunden, men det går inte en dag utan att Peter Östling tänker på sin son.

– Tiden läker inga sår, den kapslar möjligen in, men det som hände finns där. Jag kommer framåt för att jag måste. Jag har andra barn och en familj som behöver mig. Har man inte det i en sådan situation förstår jag att man kan gå under helt, säger han.

Enligt representanter för polisen och psykiatrin i Blekinge ökar tablettmissbruket i länet, framför allt bland unga personer.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Jag hoppades att det som hände Jesper skulle ge ett avtryck som bröt de där kurvorna, eftersom det blev väldigt uppmärksammat. Men motkrafterna är starka och tillgängligheten fruktansvärt stor, säger Peter Östling.

Hårdare straff – inte rätt väg

Han menar att det är viktigt att fånga upp och hjälpa unga personer som riskerar att hamna i ett beroende så tidigt som möjligt. Bland annat genom att leta efter signaler på beroendepersonlighet och att vara vaksam på internetanvändning och undvikande beteende.

– Kan vi hitta och hjälpa dem tidigt sparar vi dessutom mycket pengar, i stället för att straffa dem tio år senare för mycket mer pengar, vilket ändå inte fungerar. Jag tror inte att hårdare straff är rätt väg att gå, säger han.

Peter Östling återkommer till vikten av att vården tar ansvar hela vägen i samband med förskrivningar av narkotikaklassade läkemedel.

– Det är fantastiska preparat för de som behöver dem, men de måste behandlas med försiktighet, från första till sista besök. Vården måste ha respekt för de beroendekomplikationer som finns, svårigheterna med toleransutveckling, riskerna med potentiering och för utfasningsprocessen när man sätter in narkotikaklassade läkemedel, säger han. 

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.