De två Blekingeborna i narkotikahärvan har, enligt åtalet, varit delaktiga både i att transportera och tillverka amfetaminet. Foto: SVT Design

Här är Blekingeborna i jättelika knarkhärvan

Uppdaterad
Publicerad

De två Blekingeborna misstänks ha tillverkat amfetaminet och ha transporterat det för försäljning.

De avslöjades av bland annat avlyssnade telefoner, DNA-bevis – och hyreskontraktet på Listerlandet där den åtalade Olofströmsmannen stod som hyresgäst.

Under tidig vår 2021 bevakade polisen en adress i Osby där det, enligt utredningen, tillverkades amfetamin av flera av åtalade i den jättelika narkotikahärvan.

De två åtalade Blekingeborna, en kvinna från Karlshamn och en man från Olofström, blev aktuella i utredningen i april 2021.

Då hyrde kvinnan en bil på en bensinmack i Karlshamn, något som dokumenterades av polisens spanare. Tillsammans med en medåtalad körde de upp till Värmdö i Stockholm. Syftet med transporten var att överlåta närmare 60 kilo amfetamin.

Stoppades av polisen

Narkotikan placerades senare i en personbil där polisen tog den i beslag.

Under hemresan stoppades Karlshamnskvinnan och den medåtalade skånske huvudmannen av polisen. Samtidigt upptäckte polisen hur andra personer i narkotikanätverket skickade krypterade meddelanden om hur leveransen skulle betalas.

Av meddelandena framgick också att de inblandade uppmärksammat att något hänt under leveransen.

Tillverkningen flyttas till stallet

Dagen efter leveransen flyttades tillverkningen till stallet på Listerlandet.

Som hyresgäst på hyreskontraktet stod den åtalade Olofströmsbon.

Under några dagar såg polisens spanare hur den tidigare lokalen i Osby städats och att flyttkartonger bars in till stallet, vilket stärkte misstankarna om att nätverket hittat en ny tillverkningsplats för amfetaminet.

Bara några dagar innan massgripandet samlades flera av de åtalade vid stallet på Listerlandet – däribland kvinnan och mannen från Blekinge.

Enligt åtalet visade krypterade konversationer på att de vägt amfetaminolja vid tillfället.

DNA på handskar

Natten innan gripandena hade runt 55 kilo amfetamin tillverkats i stallet. Flera personer rörde sig i stallet, bland annat mannen från Olofström. Hans DNA hittades senare i handskar samt skyddsdräkt.

Mannen från Olofström nekar till brott medan kvinnan erkänner narkotikabrott, och vidgår vissa omständigheter.

Den jättelika narkotikahärvan avslöjades i samband med polisoperationen Trojan Shield, som via krypterade meddelandeappar kunde följa konversationer om kriminell verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knarkfabrik i Sölvesborg

Mer i ämnet