Våtmark golf Sölversborgsgolfklubb. Niklas Lindborg och Katrine Svensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våtmarkerna är som vanliga vattenhinder men vattennivån höjs och sänks beroende på hur mycket som finns i bevattningsdammen. Spela klippet för att höra hur det näringsrika vattnet filtreras innan det når havet. Foto: Karin Karltun/SVT

Här är golfklubben som har en våtmark mitt på banan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha anlagt en bevattningsdamm med vatten från den närliggande Siretorpskanalen så har Sölvesborgs golfklubb minskat sin vattenförbrukning, ökat sin biologiska mångfald och fått tåligare banor.

– Vi står inför stora utmaningar längre fram, så det är viktigt att tänka till redan nu, säger Niklas Lindborg, head greenkeeper.

Det är den ideella föreningen Blekinge arkipelag och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet som bedriver projektet ”Hållbara golfbanor” där de hjälper samtliga av Blekinges golfklubbar att bli mer ekologiskt hållbara.

Satsar på bevattning

På Sölvesborgs golfklubb har man anlagt en bevattningsdamm som tar vatten från den närliggande Siretorpskanalen.

Klimat

– Det är en kanal som avvattnar en stor del av Listerlandet och mycket odlingsmark. Så i det vattnet finns det mycket näringsämnen som tidigare gick ut direkt i Hanöbukten, säger Katrine Svensson projektledare på Blekinge arkipelag.

Nu pumpas vattnet istället upp i dammen och förs sen vidare ut i diken och våtmarker på golfbanan, där det kan användas till bevattning.

– På det sättet så passerar vattnet marken och renas innan det går ut i havet, säger Katrine Svensson.

Ekonomiskt fördelaktigt

Anläggandet av dammen var en stor investering för Sölvesborgs golfklubb.

– Men på sikt är det givetvis en ekonomiskt vinning ur flera aspekter. Vi minskar vi ju bevattningen och här i Ljungaviken där det är mycket sandiga jordar så kan åtgången på vatten vara väldigt stor. Så vi måste vara noga med var vi lägger resurserna, säger Niklas Lindborg.

Men går det verkligen att göra golfbanor helt hållbara?

– Ja, det tror jag att det gör. Det finns ju väldigt många aspekter man kan se på. Hur mycket kemikalier man använder, bevattning, vad man har för energianvändning och att öka ytor för biologisk mångfald, säger Katrine Svensson.

Spela klippet för att hör Greenkeepern Niklas Lindborg berätta vilka fördelar bevattningsdammen gett klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet