Både Karlshamn och Olofström har gått med på att skjuta upp hyran för företagare som hyr av kommunen. Foto: Jerker Hagman/SVT

Coronakrisen hotar sänka företag – miljonbelopp går till drabbade

Publicerad

Blekinges näringsliv blöder efter skadeverkningarna som coronakrisen orsakar och krisens andra våg sköljer nu in över redan hårt drabbade företag. Men hur ska effekterna lindras?

Här är kommunernas svar på hur insatser ska mildra konsekvenserna.

I takt med att de ekonomiska smällarna från coronakrisen hotar att sänka fler företag har Blekinges kommuner trappat upp räddningsinsatserna. Miljonbelopp finns i de stödpaket som ska dämpa skadeverkningarna.

Här är kommunernas hjälp till de företag som famlar i det ekonomiska mörker som råder när virushotet kastar sin skugga över näringslivet.

Sölvesborg

– Ett nytt paket på åtgärder kommer att presenteras, säger Stefan Olofsson, som är näringslivschef i Sölvesborg, om de insatser som väntar i början av december.

Sedan tidigare har kommunen bland annat infört en lokal företagsakut och slopade avgifter för uteserveringar. Hemkörning av varor till riskgrupper i samarbete med handlare, är ett annat exempel.

Företagen har också fått skjuta upp betalningarna av tillsyns- och kontrollavgifter till Miljöförbundet Blekinge Väst. Det är något som även gäller Olofström och Karlshamn.

Ronneby

Ronnebys stödpaket innehåller 20 punkter med insatser till krisande företag. 2,5 miljoner kronor går till att stötta lokala konstnärer genom att köpa deras verk. Kommunen har också köpt nästan 2 900 lokala presentkort i julklapp till de anställda.

Ett annat exempel är att restauranger och caféer har gratis serveringstillstånd i år. Kommunen går också med på att skjuta upp hyror för lokaler som hyrs ut till företag.

Karlskrona

När coronakrisen eskalerade sjösatte Karlskrona ett stödpaket för tio miljoner kronor. Två miljoner kronor satsades på gratis torghandel och uteserveringar.

Tre miljoner kronor satsades på att restauranger och caféer inte behöver betala tillståndsavgifter till kommunen. I den summan ingår också att till exempel frisörer och tatuerare samt hud- och fotvårdssalonger inte behöver betala avgift för hälsoskyddstillsyn till kommunen.

Ytterligare ett exempel är att föreningar får stöd för intäktsbortfall efter att evenemang inte kunnat arrangeras.

Olofström

I Olofström går kommunen med på att krisföretag får skjuta upp eller betala lägre hyra. Det är gratis att ha försäljning på torget.

Det finns också gratis rådgivning till företag om hur det går till att ansöka om krisstöd från olika håll.

Karlshamn

I Karlshamn finns ett 15-punktprogram med åtgärder för att mildra konsekvenserna av coronakrisen. Ett exempel är att kommunen gått med på att skjuta upp hyror för företagare.

Ett annat exempel är möjligheten till gratis uteserveringar året om. Tiderna för torghandeln har också förlängts.

För att underlätta för handeln är det markerad högertrafik som gäller för fotgängare på stan och i galleriorna. Butikerna har också trafikljus med gröna och röda lampor som markerar om det är lämpligt att gå in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer