Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Catharina Rosenquist, näringslivsstrateg på Region Blekinge, berättar om företagsstödet under coronakrisen. Foto: SVT

”Vi hjälper till att hitta nya branscher eller nya kunder”

Publicerad

I den ekonomiska kris som uppstod under coronapandemins första våg öppnade Region Blekinge sin företagsjour. När nu pandemins andra våg drar fram, med hotande finansiell härdsmälta i kölvattnet, sätts nya insatser in för att hindra näringslivets störtdykning.

När coronapandemin började sända chockvågor genom ekonomin startade Region Blekinge sin företagsjour.

– Vi ville finnas till hands för att hjälpa företag att hitta rätt i alla de företagsstöd som togs beslut om på löpande band i våras, säger Catharina Rosenquist, som är näringslivsstrateg på Region Blekinge.

Omställningscheckar

Företagsrådgivarna hjälpte till via så kallade omställningscheckar.

– Vi fick ett 80-tal sökande. Man kunde söka stöd för att ta nya grepp, hitta nya branscher eller nya kunder för sina produkter och tjänster. Ett 60-tal av dem fick stödet beviljat. Företagsjouren var öppen från mars till och med augusti. Och sedan märkte vi ett mindre antal företag som hörde av sig, säger Catharina Rosenquist.

Ekonomisk förödelse

När nu coronapandemins andra våg rullar in och orsakar ekonomisk förödelse i näringslivet sätter Region Blekinge in nya åtgärder. 

– Vi har tagit beslut om ett stort antal olika projekt som sträcker sig över hela länet och riktar sig till olika branscher med olika storlek på företag och som jobbar med det långsiktiga omställningsarbetet. Så det finns många olika initiativ på gång, säger Catharina Rosenquist.

Krisande företag efterfrågar ytterligare hjälp, vad gör ni mer?

– Om det är någon företagare som har någon god idé vad vi kan göra regionalt så får de gärna kontakta mig på Region Blekinge, så får vi se om vi kan hjälpas åt att åstadkomma det, säger Catharina Rosenquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer