Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande Mats Natvig, Martin Forssman och nuvarande vd Jon Bergsjö har alla tjänat stora pengar på Sweden Rock Festivals framgångar genom åren. Foto: SVT

Miljonärerna bakom vinstmaskinen Sweden Rock – så blev de rika på festivalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter konkursen år 2000 är Sweden Rock i dag en av Skandinaviens mest framgångsrika varumärken.

Receptet: Att driva evenemanget som ett ekonomiskt säkert företag, menar Martin Forssman, som varit en del av den stora vinstmaskinen i flera års tid.

Till skillnad från många andra musikfestivaler i Sverige, som tvingats möta den ekonomiska graven, är Sweden Rock undantaget som bekräftar regeln. Det går att anordna en festival för 30:e gången – och det går att bli rik på en musikfestival.

Pandemiåren slog hårt mot det stora miljonskeppet – men trots två förlustår i rad har bolaget överlevt tack vare en buffert. Sweden Rock är till skillnad från många andra festivaler ett aktiebolag och inte en ideell förening.

Sweden Rock Festival 2023

–  Det finns nån skev tanke om att man inte får göra vinst på kultur, men kulturella verksamheter är en vågskål där man aldrig kan veta hur det ska gå, säger Martin Forssman, som numera är bosatt i Portugal men aktiv i festivalens bokningsgrupp med bland annat schemaläggning på distans.

Att han blivit förmögen på hårdrocksfestivalen i Blekinge är ingenting han förnekar. 

Bygga upp varumärket

Varumärket Sweden Rock omsätter 200 miljoner kronor per år. De största intäkterna kommer främst från biljettköp, därefter från dryckesförsäljning och merchandise.

Biljetterna har sedan april varit slutsålda. I år har en 1-dagsbiljett legat på 1 598 kronor och en 4-dagars på 3 798 kronor.

Forssman menar att de höga priserna går till säkerhetsbufferten.

– Det gör oss väldigt mycket mindre sårbara.

40 miljoner i utdelning

Sweden Rock Festival AB är numera ett helägt dotterbolag till Live Nation, sedan koncernen tog över 2016. Därför går numera en stor del av vinsten dit.

Men det finns ytterligare ett aktiebolag dit delar av festivalens intäkter flyttas, SRF Holding. Räkenskapåret för 2022 visar att detta bolag hade en vinst på 40,9 miljoner kronor och 40,7 miljoner av dem delades sedan ut till aktieägarna.

Bland dem finns bland andra vd:n och ordförande i bolaget, Mats Natvig, samt vice vd Martin Forssman. Även Jon Bergsjö, vd för Sweden Rock, sitter som vice vd i SRF Holding.

Hur mycket tjänar Sweden Rocks styrelse?

  • Jon Bergsjö, vd: 1,2 miljoner kr
  • Mats Natvig, ordförande: 930 000 kr
  • Karl Blomgren, vice vd: 560 000 kr
  • Sofia Lindqvist Lacinai, vice vd: 580 000 kr

* Årslön för 2021

Research: Anders Kauranen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival 2023

Mer i ämnet