Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reporter Erik Lundmark gå igenom vilka uppgifter som stämmer kring Vattenborgsaffären. Foto: SVT

Här är svaren om Vattenborgen – flera fel i tidningsintervju

Uppdaterad
Publicerad

I drygt fyra månader har SVT vid upprepade tillfällen förgäves sökt Vattenborgens ägare Arvid Nilsson för att få svar på frågor om hyresavtal, värderingar och jäv.

I veckan valde han i stället att tala ut i tidningen Sydöstran – i en intervju som innehöll en rad felaktiga påståenden.

Tidigare i veckan valde alltså fastighetsägaren Arvid Nilsson, make till kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M), att tala ut om den senaste halvårets turer kopplade till den tänkta men nu avblåsta försäljningen av Vattenborgen.

Han gjorde det i en intervju med tidningen Sydöstran.

Vattenborgen i Karlskrona

Enligt intervjun ska Arvid Nilsson bland annat hävdat att ägaren till den nattklubb som tidigare var hyresgäst i Vattenborgen betalade en högre hyra än kommunens kallhyra på 125 000 kronor i månaden.

Men redan i oktober förra året kunde SVT Nyheter Blekinge visa att nattklubbsägaren i verkligheten endast betalat 75 000 kronor i månadshyra – alltså en avsevärt lägre hyra än kommunens.

Ingen genomlysning av jäv

I intervjun påstår Arvid Nilsson också att det gjordes en genomlysning av jävsförhållandena – innan hyresavtalet tecknades.

Resultatet av denna skulle sedan, enligt intervjun, ha visat att det inte förelåg några ”hinder för en affär”.

– Någon sådan genomlysning är inte gjord. Däremot så görs den nu i samband med den oberoende granskning av hela ärendet som genomförs, säger Ingrid Anderbjörk, chef för avdelning för samhällsutveckling.

Dessutom kunde SVT i oktober avslöja nära vänskapsband mellan säljaren och ledande M-politiker, vilket enligt experter bedömdes som ett klart exempel på just jäv.

C-ledaren: ”Arvid tog initiativet”

Därutöver uppger fastighetsägaren i artikeln att det var kommunens tjänstemän som 2022 tog de första kontakterna mellan parterna.

Oppositionspolitikern Magnus Larsson (C) har en annan bild:

– Jag har fått till mig av personer med insyn i den här processen att det var Arvid själv som hörde av sig till kommunen och ville hyra ut. Det var tydligt att det var så som det gick till, säger han.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Arvid Nilsson för en kommentar, utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet