Här kickar Pridefesten igång i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13 började det stora Pridetåget gå genom Karlskrona.

Förra året deltog över 5.000 personer i Karlskrona Pride vilket var rekordmånga. I år har det satsats ännu mer på paraden vilket verkar ha gett resultat.

– Förra året hade vi 35 sektioner anmälda och i år har vi 45 så det bådar gott, säger Sophia Ahlin, ordförande i Karlskrona Pride.

2017 har även Karlskrona Pride fått ännu mer stöd från Karlskrona kommun. Dessutom har det som tidigare var ett firande från torsdag till lördag är i år ett firande hela veckan.

Annika Karlsson och Marianne Landeman tågade i det som kallas ”allmänhetens tåg”. De båda har gått med varje år. En självklarhet tycker de. – Men vi saknar många i vår ålder. Men kul att det är så många unga människor här, säger de. Foto: Anna Börje

Pridetåget på lördagen är huvudevenemanget – en höjdpunkt som haft otur med vädret tidigare år.

– Förra året ösregnade det och det såg först ut att bli regn i år med, men nu har de flyttat fram prognosen till på söndag så vi hoppas på det, sade Sophia Ahlin på fredagen.

BILDEXTRA: Hittar du dig själv i tåget eller publiken?

Själva Pridetåget gick av stapeln på lördagsförmiddagen och paraddeltagarna möttes upp på Stumholmen.

Nytt för i år är också att F17 arrangerar ett seminarium med en paneldebatt med F17, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

I Hoglands park hölls under fredagkvällen en öppen scen för vem som helst som ville uppträda – en scen i Prides tecken. Redcord, som vann Musik Direkt, var ett av banden som spelade.

Ellen Nilsson, Tilda Håkansson, Elma Bradalo och Emma Sylvester stod i publiken.

– Pride är jättekul, Alla ska få älska som de vill, säger Emma Nilsson.

Under lördagen ska de alla dansa under det stora pridefirandet. 

– Det är viktigt med Pride för jämställdheten och att alla är lika värda, säger Ellen Nilsson.

Ellen Nilsson, Tilda Håkansson, Elma Bradalo och Emma Sylvester. Foto: Stina Sandström/SVT

På Ungdomens hus på Porslinan drog Pride igång med en med en konsert på fredagskvällen.

– Vi tänkte att vi ville hitta på något speciellt för Pride och vi har inte haft någon dj som har spelat på länge och tyckte det var dags, Adrian Gudinge, ordförande i ungdomsstyrelsen på Ungdomens hus.

Det är Nils Kirchberg, under namnet Stiipo, som spelar drum n´bass-musik under fredagskvällen på Porslinan.

– Han kommer rocka ikväll, säger Adrian Gudinge.

Program för Pridehelgen

Fredag:

18.00-23.00 Prideparty på Porslinan Ungdomens hus Stiipo spelar drum & bass hela kvällen.

18.00: Öppen Scen i Hoglands park. Alla som vill får uppträda med vad som helst.

19:00-20.30:  Pridegospel i Trefaldighetskyrkan. Carlskrona Gospel under ledning av Staffan Sundås sjunger gospel med kärlekstema.

Lördag:

11.00-12:00: Seminarium Försvarsmakten på Marinmuseet. Petra Jäppinen, sakkunnig i jämställdhetsintegrering och likabehandlingsfrågor inleder. Därefter följer paneldebatt med F17, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

13:00: PRIDEPARAD. Utgår från Stumholmens badplats och avslutas på Stortorget med tal. Dinah Nah är årets parad-DJ.

15.00-16.00. Historien om Dragshowartisten John Lind från Karlskrona berättas av Harry R:son Svensson, doktorand i historia. Arrangeras av Svenska Kyrkan Karlskrona Aspö.

18.00: Konsert med Möllebacksblåset på Klaipedaplatsen.

Söndag

12.00-14.00: Pridepicknick i Hoglands park. Anordnas av RFSL Blekinge.

Alla dagar:

Pridevecka på Barnens Gård med regnbågstema.

Pridevecka på Stadsbiblioteket: En permanent regnbågshylla invigs och en bokhörna utsmyckad i Pride-tema fylls med böcker som belyser HBTQ ur olika perspektiv.

Pride på varmbadhuset: Karlskrona simhall och varmbadhus dekoreras och smyckas i regnbågens alla färger under hela veckan med schlagermusik.

Mångfaldsquiz: Under veckans gång kan man vara med och tävla om 10 st mångfaldsspel som lottas ut bland de svarande med flest antal rätt.

Källa: karlskronapride.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.