Kommuner i Blekinge slopar fyrverkeri. Foto: TT

Ronneby slopar nyårsfyrverkerier vid tolvslaget

Publicerad

Det blir inget offentligt nyårsfyrverkeri i Ronneby vid tolvslaget i år. Detta på grund av besparingar i kommunen och av miljöskäl.

Den som vill fira in 2020 vid ett offentligt nyårsfyrerkeri i Blekinge får ta sig till Karlskrona.

Ronneby kommun började med offentligt nyårsfyrverkeri 2014 efter ett medborgarförslag att det var bättre att kommunen anordnade det än privatpersoner.

– För många har det blivit en tradition men när man tänker på läget med besparingarna och på djuren tror jag att man har en förståelse, säger kommunens turism-och evenemangssamordnare Jeanette Rosander.

Inget fyrverkeri

Det här nyåret blir det nämligen inget nyårsfyrverkeri i Ronneby.

– Dels för att det inte är bra för miljön och dels för att det är besparingar i kommunen och då beslutade vi att vi inte gör något fyrverkeri i år. Man tänker på djuren, på småbarn och på äldre som kan tycka det är obehagligt, säger Jeanette Rosander.

Karlshamn slutade

För ett par år sedan slutade Karlshamns kommun att anordna nyårsfyrverkeri på tolvslaget som en del i kommunens miljöarbete. Så kommer det att bli även i år.

– Det ska inte bli något fyrverkeri här. Det beror dels på miljö och på djuren, säger Rosita Wendel, nämndsekreterare Karlshamns kommun.

Hänsyn till miljön

Inte heller Sölvesborg och Olofström kommer att anordna offentligt fyrverkeri.

– Vi har inte haft det på ett antal år med hänsyn till miljön och djuren och det är samma i  år, säger Olofströms kommunchef Iréne Robertsson.

Däremot kommer detta att anordnas i Karlskrona.

– Det blir av i år sedan kommer beslutsfattarna diskutera hur det ska bli framöver. Vår grund till varför vi startade nyårsfirandet för många år sedan är att vi haft två dödsolyckor med fyrverkeri och ville minska det privata skjutandet för att undvika olyckor,säger Anders Wiklander, säkerhetschef Karlskrona kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.