Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschef Maria Appelskog och kommundirektör Carl-Martin Lanér presenterar utredningen i kommunhuset i Ronneby under tisdagen. Foto: Henrik Friberg/SVT

Utredningen av sexlistechefen i Ronneby klar: Flera fall av kränkningar bekräftas

Uppdaterad
Publicerad

Den externa utredningen gällande den chef som anmälts för flera fall av kränkande särbehandling är nu klar.

Utredningen presenterades under en presskonferens i Ronneby – där kommunen rekommenderas införa en så kallad umgängespolicy.

SVT Nyheter Blekinge kunde tidigare i höstas berätta att den chef i Ronneby kommun som anmälts för flera fall av kränkande särbehandling, bland annat hade skapat en lista på vilka anställda som haft sex med varandra. SVT intervjuade då ett tiotal personer som jobbat med chefen, som kunde berätta om upprepade trakasserier, hot och sexuella anspelningar.

– Vi skrev namn på män i hans kollegieblock och vilka tjejer de hade varit med, säger en av de anställda.

SVT granskar anmäld Ronnebychef

Efter SVT:s granskning tog Ronneby kommun beslutet att stänga av chefen tills dess att den redan pågående utredningen slutförts, något som nu genomförts av extern part.

Upprättar umgängespolicy

Under tisdagen presenterades den färdiga utredningen och enligt den har tolv anmälningar granskats, varav tre klassas som kränkande enligt lagens mening.

– Men det tar inte ifrån de upplevda upplevelserna som personalen rapporterat, säger förvaltningschef Maria Appelskog under presskonferensen.

Skadlig ”skvallerkultur”

Rapporten konstaterar bland annat att det funnits en ”skvallerkultur” som genomsyrat arbetsplatsen och varit skadlig för arbetsmiljön. Den visar också att det finns en förtroendekonflikt på arbetsplatsen och att det behövs tydliga gränser gällande rollfördelningen mellan medarbetare och chefer.

Kommunen rekommenderas införa en umgängespolicy som ska klargöra vilka relationer som är okej att ha på arbetsplatsen.

Hade stängts av tidigare

Kommundirektör Carl-Martin Lanér säger att Ronnebychefen hade stängts av tidigare om de vetat det de vet idag.

– De värderingar som har kommit till uttryck i de här handlingarna är helt förkastliga och passar inte in i kommunens sätt att jobba, säger han.

Om chefen kommer arbeta kvar inom kommunen är i dag oklart, men enligt Carl-Martin Lanér pågår förhandlingar med företrädare för chefens fackförbund.

SVT Nyheter har sökt den utredde chefen för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som har hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT/Storyblocks/Texturefabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar anmäld Ronnebychef

Mer i ämnet