Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer har tagit sig till polishuset i Karlskrona för att försöka få tag i ett provisoriskt pass. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här ringlar sig kön längs polishuset: ”Åker inte härifrån utan pass”

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu många som söker provisoriska pass inför sina efterlängtade semesterresor. Men ansökan sker bara på elva platser i landet. Karlskrona är ev av dem, där flera personer har ”dygnat” utanför polishuset för att få tag i ett pass.

Ebba Jarnhag har åkt från Helsingborg i hopp om att få ett provisoriskt pass till sin Englandsresa, där hon ska på en efterlängtad konsert som hon haft biljetter till sen innan coronapandemin. Hon kom fram till Karlskrona under söndagseftermiddagen och har spenderat natten i en stol på gatan.

– Det har gått helt okej, man får inte vara gnällig om man ska kunna göra sådana här galna saker, säger hon.

Johanna Wittenberg ska flyga till Mallorca från Kalmar i morgon med sin familj, men de nya passen har ännu inte kommit. Därför åkte hon desperat till Karlskrona vid klockan fyra på måndagsmorgonen.

– Det finns ju några före mig i kön, men jag får inte ge upp känner jag, säger hon hoppfullt.

Anders Persson från Kungsbacka berättar att det varit omöjligt att få tag i provisoriskt pass i Göteborg, han provar nu lyckan i Karlskrona. Men det var en lång kö framför honom.

– Det är fruktansvärt, vi har åkt långt och det är dyrt. Vi får väl se hur det går här i dag.

”Ingen blir glad av att se kön”

Efter kaoset med de långa väntetiderna på nytt pass är det många som vill hinna få ett provisoriskt istället. Provisoriska pass går att få tidigast 72 timmar innan avresa och det går heller inte att boka tid för det. Det leder till att många väljer att köa utanför polisen i hopp om att hinna få på drop-in.

– Vi gör ungefär 30 stycken om dagen. Det är ju ingen som blir glad av att se kön på morgonen, men det har ju varit ansträngt länge nu så vi vet hur det är, säger Thomas Johansson, kommunikatör för polisen i Blekinge.

Polisen har sedan en tid tillbaka arbetat med att utbilda fler handläggare för att fler ska hinna få sitt pass. Man har även inom myndigheten flyttat personal från annan verksamhet för att bemanna upp på passexpeditioner.

Se måndagsmorgonens kö utanför Karlskronas polishus i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.