Foto: SVT/TT

Här säljs den rödlistade ålen

Publicerad

I Blekinge är det svårt att få ål på restaurang men i många butiker och rökerier går det utmärkt att köpa det utrotningshotade djuret. Inställningen till att saluföra den rödlistade ålen visar sig skilja mycket åt i länet.

– Aldrig att vi säljer ål, säger köksmästare Daniel Jonasson. Beståndet är ju hotat.

För honom är det självklart. Han står i köket på Restaurang Sjörök i Karlskrona – ett ställe som är profilerat på fisk och skaldjur. Men trots att den räknas som en delikatess, tar sig ålen aldrig in på menyn här.

– Det har vi inte ens till jul, säger Daniel Jonasson.

TV: Se hela inslaget här

Ålen är utrotningshotad. Under de senaste decennierna har mer än 95 procent av arten försvunnit. Därför är det i princip förbjudet att fiska ål, förutom för ett fåtal yrkesfiskare med licens.

Om ålen är fångad av någon med licens är det lagligt att både köpa och sälja den. Men Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden har satt upp ålen på den röda listan vilket innebär att konsumenterna uppmanas att inte köpa eller äta den.

LÄS MER: Omfattande tjuvfiske på ål

Denna inställning till ålen tycks ha slagit igenom i Blekinges restaurangliv. Bara en av de restauranger med fiskprofil i länet som SVT ringer upp serverar ål: restaurang Visenten på Eriksberg utanför Karlshamn brukar ha ål på julbordet. De är noga med att den är licensfiskad.

– Vi följer alltid reglerna och så länge det är tillåtet gör vi det, säger Per-Arne Olsson, VD på Eriksberg.

Han berättar att Eriksberg har ålakvällar där man kan åka ut och titta på ålen i vilt tillstånd och Eriksberg bidrar med pengar till att nya ålar sätts ut. Han tycker att begränsningarna för ålfisket är orimliga och menar att de största kvantiteterna tas utomlands.

Rökt ål i matbutiker

Medan ål alltså tillhör undantagen på länets restaurangbord är inställningen mer varierad hos rökerierna och matbutikerna. Rökt ål finns att köpa både på Blomlöfs rökeri, Sturkö rökeri och på Vägga Fisk & Delikatess.

Bland matbutikernas stora kedjor är det bara på ICA man kan hitta ål i disken. Coop, Hemköp och Willys befattar sig inte med ål medan ICA lämnar beslutet till varje enskild handlare. Tre av de åtta stora ICA-butiker som SVT talat med har ål i sortimentet. En av dem är ICA Cityhallen i Karlskrona.

– Det är ju inte olagligt, säger VD Håkan Thiberg. Vi säljer dessutom väldigt små mängder. Om vi sålt mer hade jag kanske funderat mer över det.

Daniel Jonasson på Sjörök i Karlskrona ser det annorlunda:

– Jag vill inte sälja utrotningshotade djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.