Här ska vården fungera om kriget kommer

Publicerad

Hur ska sjukvården kunna fortsätta fungera om kriget kommer? Region Blekinges svar på det är att krigsplacera tusentals vårdanställda, som då är skyldiga att gå till sina jobb även om bomberna faller.

Region Blekinge har sedan tidigare krigsplacerat sin personal. Regionens vårdanställda, det vill säga flera tusen personer, har fått brev hem med beskedet att de är krigsplacerade på sina jobb.

– Det är viktigt att sjukvården ska fortsätta fungera även om det blir krig. Vår uppgift är då att värna civilbefolkningen och stötta Försvarsmakten, säger Blekinges säkerhetschef Stefan Österström.

Stefan Österström är säkerhetschef på Region Blekinge och har skickat brev till sjukvårdsanställda om att de är krigsplacerade. Foto: Jerker Hagman/SVT

Måste gå till jobbet i krig

Att vara krigsplacerad på sin arbetsplats innebär skyldigheten att gå till sitt jobb och göra sin plikt i händelse av krig. Att säga upp sig eller försöka fly är då inte tillåtet.

– Är man krigsplacerad är det brottsligt att inte göra den plikt som man blivit ålagd att göra, säger Stefan Österström.

Se klippet för att följa med till sjukhusområdet i Karlskrona och få veta mer om Regionen Blekinges krigsplacering av vårdanställda.

Krigsplacerad på jobbet

Om krig bryter ut är den som är krigsplacerad på sitt jobb skyldig att omedelbart infinna sig på sitt arbete.

Förutsättningen är att regeringen beslutat om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.

Enligt lagen om totalförsvarsplikt får krigsplacerade anställda då inte säga upp sig eller avvika från sitt arbete.

Att vara krigsplacerad i Region Blekinge innebär inte att bära eller använda vapen.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.