Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Marken är ockuperad”, säger Anders Englesson, om att behöva ta sig förbi hinder på en promenad längs stradskyddad mark i Karlshamn. Foto: SVT

Här hindras allmänheten från stranden

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill gå längs strandskyddad mark i Karlshamn behöver ta sig förbi bryggor, murar och möbler.

– Marken är ockuperad, säger före detta politikern Anders Englesson, som menar att allmänhetens tillgänglighet måste förstärkas.

I sommar har det varit stor uppmärksamhet om att villaägare nära havet i Täby ockuperat marken mellan deras tomtgränser och vattnet. I blogginlägg och insändare har Anders Enlgesson i Asarum påtalat att problemet även finns i Karlshamn.

– Det här handlar om allemansrätten och tillgängligheten för kommunens invånare, säger han.

Tidigare har Anders Englesson varit kommunpolitiker i Karlshamn och representerat KPML(r) och Milljöpartiet. Han har också varit politisk vilde. Som politiker var han med och fattade beslut om att tillgängliggöra stränder för allmänheten.

”Byggt bryggor och satt ut möbler”

Sedan valet 2018 är han inte längre politiker och nu menar han att allmänheten hindras från att gå längs stränder av fastighetsägare.

– Det är vanligt att man byggt bryggor och satt ut möbler, så att det ser ut som att det är privat mark, säger Anders Englesson.

De fastighetsägare SVT pratat med under promenaden längs stränder i Karlshamn vill inte medverka i en intervju.

Se klippet för att följa med på Anders Englessons promenad längs stränder i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.