Nybygget på Östra Piren har nu sammanlagt krävt närmare en kvarts miljard i tillskott från kommunens skattebetalare, efter det senaste miljonbeslutet på rådhuset i Karlshamn under måndagskvällen. Foto: SVT

Beskedet: Ytterligare 105,5 skattemiljoner till Östra Piren i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste miljontillskottet till Östra Piren i Karlshamn har nu fått klartecken. Kommunfullmäktige beslutade på måndagskvällen om ytterligare 105,5 miljoner kronor till nybygget.

Försenat, dubbelt så dyrt som beräknat och värderat till mindre än hälften av byggkostnaden på 612 miljoner kronor. Så lyder historien om nybygget på Östra Piren.

I omgångar har kommunen skjutit till miljonbelopp i skattepengar för att täcka underskotten. Under måndagskvällen var det dags igen.

Östra Piren i Karlshamn

Kritik mot miljonrullningen

Inför beslutet fanns det kritik.

– Sluta kasta bra pengar efter dåliga. Vad hade vi kunnat göra med pengarna i stället? Fråga lärare och hemtjänstpersonal. Det finns bättre saker än lyxkontor som blöder pengar, sa Nicklas Martinsson (MED).

”Vi har inget val”

Majoritetsledaren Magnus Gärdebring (M) svarade att bygget måste bli färdigt och då krävs det mer pengar.

– Fastigheten är osäljbar så länge den inte är färdig. Vi är tvingade att löpa linan ut. Vi befinner oss i ett läge där vi inte har något val. Konkurs är inget alternativ, sa han.

Beslutet blev att skjuta till ytterligare 105,5 miljoner med röstsiffrorna 46 ledamöter för och fem emot. Liberalerna och Medborgerlig Samling reserverade sig.

Utanför rådhuset i Karlshamn anordnade Hyresgästföreningen en manifestation för att stoppa försäljningen av lägenheter i Asarum. Foto: SVT

Strid om att sälja lägenheter

Inför beslutet om att sälja lägenheter i Asarum protesterade Hyresgästföreningen i Karlshamn.

Bakgrunden var att det i somras stod klart att kommunala Karlshamnsbostäder vill sälja 192 lägenheter i Asarum. Inför kvällens kommunfullmäktige delade Hyresgästföreningen ut flygblad till politiker och åhörare på väg in i rådhuset.

– Vi vill värna allmännyttiga bostäder hos en hyresvärd med demokratisk insyn och som gör underhåll och har lämplig hyressättning, säger Hyresgästföreningens ordförande i Karlshamn, Ingvar Andersson.

Skjuts på framtiden

Inför beslutet var det en hård debatt. C, S och V var kritiska.

– Vi vill ha kvar allmännyttan och inte sälja och privatisera, sa Tommy Larsson (V).

– Vi önskar fler hyresvärdar och vi vill att Karlshamn ska växa och frodas, svarade Magnus Gärdebring (M).

M, KD och SD-styret fick stöd av MED. Men det räckte inte.

Oppositionen drev igenom en så kallad minoritetsåterremiss och en försäljning skjuts på framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av de tre förslagen som kommunpolitikerna i Karlshamn ska ta ställning till, i klippet ovan. Foto: SVT / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet