Foto: SVT

Provisoriskt härbärge öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen hann inte ordna lokaler för härbärget i tid. Nu har Pingstkyrkan tvingats öppna i tillfälliga lokaler på grund av den kraftiga kylan.

Socialnämnden i Karlskrona tog beslut i början av januari att skjuta till pengar till ett härbärge i Lyckeby. Det var kyrkorna i Karlskrona som tog initiativet.

Hann inte bli färdigt

Men på grund av kylan och att kommunen inte lyckats färdigställa lokalerna i tid fick man igår öppna ett provisoriskt boende i Pingstkyrkans lokaler.

Första natten som det erbjöd tak över huvudet var natten till idag.

– Det var sex personer som sov över och vi hade ett gäng volontärer som hjälpte till, säger Martin Rosengren, projektledare.

– Vi kan inte låta människor sova i bilar när det är tio grader kallt, säger Ulf Sundkvist, pastor i Pingstkyrkan.

Behöver mänsklig kontakt

Härbärget i Lyckeby är ännu inte färdigt. Bland annat var man tvungen att göra utrymningsvägarna bättre innan det går att öppna.

Ulf Sundkvist uppmanar nu företagare i Karlskrona att erbjuda EU-migranter jobb.

– De behöver inte bara tak över huvudet. Den mänskliga kontakten är viktig, säger Johanna Juhlin, präst i Karlskrona/Aspö pastorat som också efterlyser fler volontärer till härbärget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer