– Det kommer bli ännu svårare för oss att rekrytera läkare framöver, säger Pernilla Johansson på Capio Citykliniken i Ronneby. Foto: SVT

Hård kritik från privata vårdgivare mot vårdmomsen

Uppdaterad
Publicerad

Privata vårdgivare i Blekinge rasar mot den så kallade vårdmomsen. Från och med första juli blir inhyrning av personal belagt med 25 procent moms – en fördyring som drabbar privat vård men inte den som utförs av kommun eller landsting.

Förändringen blir kännbar och kommer till sist att slå mot patienterna. Om det råder enighet bland de privata vårdgivare i länet som SVT Blekinge varit i kontakt med. Titti Mattsson är enhetschef på Valjehälsan i Sölvesborg. Hon säger att kostnadsökningen får konsekvenser.

– Vi måste skära ner på annat, kanske personalens fortbildning. Det kommer också bli svårare att få ihop ledigheterna på somrarna eftersom det blir dyrare att hyra in vikarier, säger hon. I slutändan är det patienterna som drabbas.

Inhyrd personal i vården

”Stora konsekvenser”

Capio Citykliniken i Ronneby är beroende av hyrläkare för att kunna driva vårdcentralen. Där får vårdmomsen stora konsekvenser, säger verksamhetschef Pernilla Johansson.

– Det är ett hårt slag för oss. Det kommer bli ännu svårare för oss att rekrytera läkare framöver.

Hon säger att läkarna knappast kommer att gå ner i ersättning men någonstans måste pengarna för momsen tas. Hon ser framför sig underskott i verksamheten.

– Vi kommer att försöka göra allt för att patienterna inte ska bli lidande, säger hon.

Den så kallade vårdmomsen är något som Skatteverket beslutat om och som prövats i flera rättsinstanser. Den första juli blir en läkare eller sköterska som hyrs in till en vårdcentral eller ett äldreboende i ett slag 25 procent dyrare. Nyordningen har fått kraftig kritik eftersom den bara drabbar privata vårdgivare – kommuner och landsting kan kvitta momsen som därför inte blir någon merkostnad för dem. För privata vårdgivare, däremot, blir det en kraftig prishöjning på inhyrd personal.

”Snedvrider konkurrensen”

Tomas Enegren, VD för Hälsohuset, som driver två vårdcentraler i Karlskrona, är kritisk mot att vårdmomsen på det sättet snedvrider konkurrensen. Något alla privata vårdgivare i Blekinge håller med om.

Lideta Hälsovård driver tre vårdcentraler i Blekinge: Familjeläkarna i Olofström, Läkarhuset i Karlshamn och Precare i Karlskrona. Regionchef Marie Stinnerbom berättar att de redan sagt upp avtal med flera läkare och sjuksköterskor på grund av vårdmomsen.

– Många kommer att få börja om med ny läkare eller sköterska. För patienten blir det självklart sämre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet