Advokaten: Inte helt förvånande

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som dömdes för mordet på åttaåriga Yara får inte sin överklagan behandlad av Högsta domstolen. Inte förvånande men en besvikelse, enligt kvinnans advokat.

Hovrätten dömde Yaras morbror och hans fru för mord. Han fick 14 års fängelse och hon fick livstid. Hon överklagade sin dom till Högsta domstolen, men nu meddelar HD att man inte tar upp överklagan. Kvinnans advokat, Eric Widner, regarera med blandade känslor.

– Det är inte helt förvånande. Det är ju sällan prövningstillstånd beviljas. Samtidigt är det en besvikelse. Vi menar ju fortfarande att kvinnan dömts på mannens uppgifter, vilket vi tycker är felaktigt, säger han.

Yaras morddömda morbror har inte överklagat hovrättsdomen.

För att HD ska pröva ett överklagande av det här slaget krävs ett prövningstillstånd, vilket kan meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas endast i undantagsfall, då det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. När SVT Nyheter Blekinge når Eric Widner har han ännu inte varit i kontakt med den morddömda kvinnan. Han ser HD:s beslut som slutet på rättsprocessen efter mordet på Yara.

– Det är väl troligt. Om det inte mot all förmodan kommer fram något nytt, säger han.

Yara mördades i sitt hem på valborgsmässoafton förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet