Personalen i Rödeby sätter ner foten efter att ha mottagit hån från främmande människor. Foto: SVT

Hemtjänsten efter hånen från främlingar: ”Man blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronavirusets påverkan på äldre arbetar hemtjänsten på som vanligt – något som väckt reaktioner ute i samhället. Personalen i Rödeby har utsatts för glåpord av främlingar och känner sig utpekade.

– Det är chockerande, säger undersköterskan Linda Simonsson.

”Smittbärare”. Det blev Linda Simonsson kallad i en matbutik för första gången under de 15 åren hon jobbar inom hemtjänsten. Detta på grund av att hon utför sitt jobb och tar hand om äldre vårdtagare.

Flera anställda vittnar om negativa kommentarer som ökat efter coronavirusets spridning, något som BLT var först med att rapportera om.

Corona i Blekinge

– Jag kan inte förstå varför. Jag utför bara mitt jobb och våra vårdtagare klarar sig inte utan oss, säger undersköterskan Linda Simonsson.

Ropar ”corona” efter personalen

Förutom att folk ropar ord som ”corona” när personalen går förbi märks blickarna av mest. Personalen upplever att främmande människor dömer dem även när de har på sig vanliga kläder utanför jobbet.

Något som beskrivs som frustrerande:

– Det är ett litet samhälle och man kan bli igenkänd, säger undersköterskan Ann-Katrin Åberg.

Ann-Katrin har jobbat inom hemtjänsten i flera år och har aldrig upplevt en liknande situation. Foto: SVT

Känner sig maktlösa

Enhetscheferna på avdelningen är medvetna om situationen men känner sig maktlösa. Flera anonyma mejl har också skickats in.

– Man vill informera och upplysa de som antar att vi brister i våra rutiner men det är svårt, där hoppas jag att vi kan ge en annan bild bland annat genom detta reportaget.

Cheferna understryker att de har rutiner som tillämpas vid minsta misstanke om coronasmitta. Men hittills har de inte haft någon brukare med viruset.

Hör mer av hemtjänsten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet