– Det är ett stort nederlag för henne. Det visar kanske att polisen och åklagaren inte gjort tillräckligt ifrån sig, säger pappan Gerold Nilica om att hovrätten friar 20-åringen för mord. Foto: SVT

Herman Nilicas pappa om friande domen: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att hovrätten under fredagen valde att fria den man som sköt Herman Nilica, 23, till döds förbryllar pappan Gerold Nilica.

– Det är väldigt konstigt hur de har dömt. Han går fri fast att han har skjutit en människa.

Den 13 april förra året förlorade han sin son, när Herman Nilica, 23, sköts till döds i ett parkeringsgarage i Karlshamn. Tingsrätten dömde den då 19-årige skytten till 15 års fängelse för mord.

Men fallet överklagades till hovrätten som i dag friade den nu 20-årige mannen för mord. I stället döms han till vapenbrott och drygt tre års fängelse.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

– Det är overkligt. Hur kan det svänga på det viset? frågar sig Gerold Nilica.

Hovrätten menar att mannen agerade i nödvärn, när Herman Nilica ska ha gått till attack med en machete. Att 20-åringen nu frias från morddomen innebär att Hermans familj inte har rätt till något skadestånd.

– Jag bryr mig inte så mycket om pengarna. Men jag tycker att det ska vara rätt, man kan inte bara skjuta en människa och inte få något för det. Det är det som är problemet. Det skickar helt fel signaler till de yngre.

Kritisk mot åklagarens arbete

Han riktar även kritik mot åklagaren Lena-Marie Bergström och polisens arbete.

– Det är ett stort nederlag för henne. Det visar kanske att polisen och åklagaren inte gjort tillräckligt ifrån sig. Det gör nog lite ont i hennes kropp, kan jag tänka mig.

Åklagaren menar samtidigt att hovrätten till stora delar gått på hennes linje.

– Jag tycker att hovrätten har varit med på mitt resonemang fram till slutet. Sedan kommer de till en annan slutsats, säger åklagare Lena-Marie Bergström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen, som hunnit fylla 20 år under sin tid i häkte, har hela tiden erkänt att det var han som sköt Herman Nilica, 23, i parkeringsgaraget i Karlshamn – men menat att han gjorde det i självförsvar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Mer i ämnet