Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen, som hunnit fylla 20 år under sin tid i häkte, har hela tiden erkänt att det var han som sköt Herman Nilica, 23, i parkeringsgaraget i Karlshamn – men menat att han gjorde det i självförsvar. Foto: SVT

Garageskjutningen i Karlshamn: Hovrätten frikänner 20-åring för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i tingsrätten dömdes till 15 års fängelse efter dödsskjutningen i ett parkeringsgarage i Karlshamn förra våren, frikänns nu från mord.

Hovrätten menar bland annat att han agerade i nödvärn.

– Min klient känner att hovrätten verkligen har lyssnat på honom, säger 20-åringens försvarare, Karl Hamstedt.

Det var den 13 april förra året som Herman Nilica, 23 år, mötte upp den då 19-årige mannen i ett parkeringsgarage i Karlshamn.

Mannen, som under sin tid i häkte hunnit fylla 20 år, dömdes i Blekinge tingsrätt till 15 års fängelse för mord – efter att han skjutit 23-åringen till döds under en uppgörelse i garaget.

Det handlade om en tidigare konflikt mellan männen och enligt åklagaren ska Herman Nilica ha planerat att råna 20-åringen.

Hovrätten anser att angreppet mot den då 19-årige mannen var allvarligare än vad tingsrätten funnit, eftersom de anser det vara utrett att det var två personer som angrep 19-åringen. En ny analys av bilder på hans skyddsväst stödjer också uppgifterna om att 23-åringen gick till attack med en machete.

Befann sig i nödvärnssituation

20-åringen har erkänt att han sköt, men menat att det handlat om självförsvar – vilket också tingsrätten bekräftat, men menat att våldet ändock var oförsvarligt.

I Blekinge tingsrätt dömdes mannen till 15 års fängelse för mord – en dom som nu hovrätten ogillar. I hovrätten görs bedömningen att även om mannen brukade mer våld än vad han hade rätt till, så ”befann han sig i en så trängd situation att han svårligen kunde besinna sig”.

Han frikänns från åtalet för mord enligt reglerna om nödvärnsexcess.

– Han har varit utsatt för ett mycket allvarligt angrepp, vilket innefattade våld med livsfarliga tillhyggen. Det står klart att han upplevde sig utsatt för ett livshotande våld, säger hovrättsrådet Sofia Olsson.

Fängelse för vapenbrott

Mannen frikänns från mordanklagelserna, men döms för bland annat grovt vapenbrott gällande den pistol han bar och använde vid dödsskjutningen. Han döms till fängelse i tre år och fyra månader.

– Jag tycker att hovrätten har varit med på mitt resonemang fram till slutet. Sedan kommer de till en annan slutsats, säger åklagare Lena-Marie Bergström, som betonar att hon inte har hunnit sätta sig in i hovrättens dom när SVT ringer.

Hör åklagare och försvarare i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet