Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
23-årige Herman Nilica sköts till döds i ett parkeringshus i centrala Karlshamn i april. Foto: Privat / SVT

19-åring döms för mord på Herman Nilica, 23, i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkte 19-åringen menar att skottet som dödade Herman Nilica, 23, i parkeringsgaraget i Karlshamn var nödvärn.

Men tingsrätten går på åklagarens sida, och dömer mannen till 15 års fängelse för mord.

Det är den 13 april som Herman Nilica möter upp 19-åringen i ett parkeringsgarage i Karlshamn – beväpnad med bland annat en machete och en kniv.

Han ska, enligt åklagaren, ha planerat att råna 19-åringen, som hämnd för en tidigare konflikt mellan männen. Vid uppgörelsen i parkeringshuset skjuts Herman Nilica till döds.

Den mordåtalade 19-åringen har erkänt att han sköt, men menar att han handlade i självförsvar. Åklagaren å sin tur yrkade på 16 års fängelse.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten gjort i stort sett samma bedömning som jag har gjort. Sen är allting bara väldigt tragiskt då det handlar om två liv som blivit förstörda för alltid, säger åklagare Lena-Marie Bergström efter att hon läst domen.

Kommer överklaga

Enligt tingsrätten står det klart att 19-åringen förvisso befunnit sig i en nödvärnssituation, men att det våld han använt för att skydda sig varit oförsvarligt.

Dessutom menar tingsrätten att 19-åringens agerande såväl före som efter skottet är försvårande. Bland annat att han gjorde sig av med vapnet och kläderna, gick hem och åt, gick och handlade och sedan försökte ta sig ifrån Karlshamn.

Därför döms mannen till 15 års fängelse. Han ska dessutom betala totalt 180 000 kronor i skadestånd till Hermans familj.

– Det var jobbigt att ringa min klient och berätta det här, men han tog det ändå med fattning. Det som är positivt med tingsrättens dom är att det har slagits fast att det handlat om en nödvärnssituation, säger 19-åringens försvarare Karl Hamstedt och fortsätter:

– Men det står givetvis klart att det här kommer vi överklaga.

Vapenbrott

Förutom mord döms 19-åringen även för grovt olaga hot och olaga tvång, samt för grovt vapenbrott.

Två personer åtalades även för skyddande av brottsling, då de bland annat skjutsat den misstänkte från Karlshamn, köpt tågbiljetter till Köpenhamn åt honom, och eldat upp hans kläder. Tingsrätten väljer dock att fria de två.

Hör den morddömde berätta om uppgörelsen i garaget under rättegången:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under mordrättegångens tredje dag berättade 19-åringen med egna ord om uppgörelsen i parkeringsgaraget. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.