Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gerold Nilica är kritisk till hur SOS Alarm agerade när hans son Herman larmade efter att ha blivit skjuten. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ambulans dröjde 22 minuter – Herman Nilicas föräldrar kritiska mot SOS

Uppdaterad
Publicerad

Det tar inte mer än en minut för Herman Nilica, 23, att tre gånger berätta för SOS-operatören att han blivit skjuten och att han befinner sig i garaget under gamla Hemköp i Karlshamn. Ändå ska det dröja 22 minuter innan ambulansen kommer fram, och ytterligare nästan en timme innan skottskadan upptäcks. Då är det för sent.

Det var den 13 april förra året som Herman Nilica sköts i p-huset. När han ringer SOS har han en punkterad lunga, och han använder högtalarfunktionen på telefonen. Flera gånger ber SOS-operatören honom att prata närmare telefonen, eftersom det ekar så mycket i garaget. Fyra minuter in i samtalet tappar Herman Nilica medvetandet.

Operatören, och en regional ambulanspersonal som medlyssnat på samtalet, vet att han befinner sig ”under gamla Hemköp”, men var det är vet de inte. Istället för att kontakta någon lokalt börjar de googla. Elva minuter efter att Herman Nilica ringt 112 larmas ambulansen ut, men då till fel adress.

Garagemordet i Karlshamn

– De visste att det var Karlshamn, då kunde de ringt till polisen eller ambulansen och sagt ”gamla Hemköp”. Då hade det gått lite fortare. Då hade de kanske haft chansen att försöka rädda honom, säger Gerold Nilica, Hermans pappa.

Skottskadan missas

En anställd på ambulansen i Karlshamn berättar i förhör hur de när de kommit fram till fel adress kontaktar SOS och får till sig ”gamla Hemköp”, vilket direkt leder dem rätt. Men de vet inte då att det rör sig om en skottskada, och det är inte heller något blod på platsen. Istället fortsätter de med hjärtkompressioner och ger överdoshämmande medicin under hela färden till akuten i Karlskrona.

Först när Herman Nilica lastas av ambulansen upptäcks utgångshålet, och att Herman tappat stora mängder blod. Några minuter därefter dödförklaras han.

– Jag tror inte Herman hade överlevt ändå. Men han hade i alla fall fått en chans. SOS måste se över sina rutiner, så det här inte kan hända igen, säger Gerold Nilica.

SOS Alarm har inlett en internutredning av larmsamtalet, för att se över vad som kan ha gått fel.

En 19-årig man står åtalad för mord. Han nekar till brott och menar att han sköt i självförsvar.

Hör mer i klippet ovan.

Tidslinje – så gick det till:

14:53 (ca) – Skottet avlossas 

14:59 – Herman Nilica ringer 112

15:03 – Herman tappar medvetandet 

15:10 – Ambulans larmas ut till Drottninggatan 19

15:16 – Vittnen hittar Herman och påbörjar HLR

15:21 – Ambulansen anländer

15:33 – Polis kontaktas av SOS och beordras till garaget

15:38 – Ambulansen lämnar mot sjukhuset i Karlskrona

16:17 – Ambulansen anländer till akuten. Där upptäcks utgångshålet i ryggen.

16:23 – Herman dödförklaras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Garagemordet i Karlshamn

Mer i ämnet