Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gerold och Maria Nilica kämpade i flera år för att hjälpa sonen Herman, 23, ifrån sitt oxycontin-missbruk. I april 2022 sköts han till döds i ett parkeringshus i centrala Karlshamn. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Herman Nilica, 23, sköts ihjäl – var fast i Oxycontin-missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 13 april klockan 15:31 larmas polis och ambulans till affärshuset Riggens parkeringsgarage i Karlshamn. Den som slår larm är 23-årige Herman Nilica. När blåljuspersonalen anländer är han redan död.

Herman Nilica gick på högstadiet i Karlshamn när han började använda cannabis och hasch. Med åren eskalerade missbruket, och kom att röra sig mot tyngre droger. De sista åren i hans liv var han fast i ett djupt Oxycontin-missbruk.

– Han kunde göra vad som helst för tabletten. Suget efter den var så kraftigt, och abstinensen var så hård. Allt handlade om att få tag på den, säger pappan Gerold Nilica.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Föräldrarna blev medberoende

Hermans föräldrar, Gerold och Maria Nilica, är skilda sedan några år tillbaka och Herman bodde hos sin pappa i villan i Skärpinge. Och båda föräldrarna har fått offra mycket på grund av sonens missbruk.

– Vi har lagt så mycket pengar, för man tror att det blir sista betalningen varje gång, att nu blir det bättre. Men sedan går det någon månad och så har han nya skulder han måste bli av med, eller nya böter, säger Maria Nilica.

– Han körde sönder två av mina bilar, jag har haft inbrott hemma. Min vigselring och min förlovningsring stal han. Han mådde jättedåligt över vad han ställde till med mot oss, men han var tvungen, säger Gerold Nilica.

Kritiska mot myndigheterna

Föräldrarna beskriver hur de och Herman under flera år kämpade mot myndigheterna, som de anser inte gav tillräckligt med hjälp för att få sonen drogfri. Mot polisen som ”jagade honom”, rättsväsendet som bara dömde ut böter istället för kontraktsvård, beroendeenheten som inte lyckades hålla uppe hans motivation att bli drogfri och socialförvaltningen som inte betalade ut försörjningsstöd.

– Det finns ingen samordning. Vuxenenheten, beroendeenheten, försörjningsstöd och polisen. Alla har varit inblandade i Hermans liv, men alla har bara skyllt på varandra när något inte fungerat. Och alla har bara jagat Herman hela tiden, säger Maria Nilica.

Hade ni som föräldrar kunnat göra mer?

– Nej, och vi har mått så dåligt under så lång tid, för vi har gjort allt vi kunnat hela tiden.

Se mer i reportaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet