I ledarbrödernas telefoner återfanns ett stort antal bilder på såväl bröderna som på stora summor kontanter och lyxvaror. Foto: Polisen

Oxycontinligan: Utpekade leverantörer och ledarbröder åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tre män misstänks ha levererat 4500 oxycontin-tabletter till de två utpekade ledarbröderna för Oxycontinligan i Karlshamn. Nu åtalas samtliga fem, i det fjärde och sista åtalet riktat mot ligan.

När polisen bedrev spaning mot Oxycontinligan i Karlshamn blev de tre männen från Malmö och Stockholm intressanta. Polisens spanare kunde bland annat se hur männen reste till och från Polen, och hur de körde till Asarum och mötte de två ledarbröderna.

Vid ett tillslag strax därpå hittades nära 4500 oxycontintabletter, till ett gatuvärde av drygt 2,2 miljoner kronor, i ett villagarage.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Nu åtalas de utpekade leverantörerna för grovt narkotikabrott. Även de två ledarbröderna åtalas för samma brott, för att ha tagit emot tabletterna.

Sedan tidigare har ligans lagerhållare och mellanhand dömts till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott. Samtidigt pågår den första rättegången mot ledarbröderna och ligans två utpekade gatulangare i Blekinge tingsrätt. Dom i det ärendet väntas senare i vår.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Oxycontinligan

Huvudmännen:

Två bröder i 25-årsåldern pekas ut att vara de drivande huvudmännen i Oxycontinligan i Karlshamn. Under flera år tros de ha varit de största distributörerna av drogen i området, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge. Greps vid polisens tillslag i maj och sitter häktade sedan dess.

Mellanhanden:

En man i 20-årsåldern levererade droger från bröderna till säljarna på gatunivå, och hanterade även pengar från försäljningarna. Greps i mars 2023, och dömdes samma höst till 3 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Leverantörerna:

Tre män i 35-50-årsåldern från Malmö och Stockholm tros vara de som smugglat in Oxycontinet från Polen och transporterat det till bröderna i Karlshamn. Samtliga sitter häktade misstänkta för brott.

Lagerhållaren:

Man i 30-årsåldern, tros vara den som tagit emot och lagrat drogerna åt bröderna. Hade drygt 4500 tabletter i sitt garage vid polistillslaget i maj. Dömdes i februari 2024 till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Gatusäljarna:

Två män i 25-35-årsåldern som misstänks vara de som sålt tabletterna åt bröderna på gatunivå. Sitter häktade sedan polisens tillslag i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet