Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två bröderna misstänks ha styrt oxycontinligan i Karlshamn. Nu åtalas de för grova narkotikabrott. Foto: SVT grafik

Ledarna för Oxycontinligan åtalas – bröderna styrde marknaden

Uppdaterad
Publicerad

De två bröderna misstänks ha kontrollerat den illegala Oxycontin-marknaden i Karlshamn och för att ha byggt upp ett företagsliknande nätverk som styrde försäljningen. Nu åtalas de, misstänkta för grova narkotikabrott.

Under flera års tid misstänks de två bröderna i 25-årsåldern ha styrt tillgången på Oxycontin i Karlshamn och närområdet. Polisen hade sedan början av 2023 bedrivit spaning mot ligan, och bland annat gripit ligans mellanhand när han transporterade tusentals tabletter till Karlshamn.

Spaningen kunde bland annat visa hur de två bröderna levde lyxliv, trots att de saknade legala inkomster, och vid ett polistillslag i maj greps bröderna, tillsammans med resten av den identifierade ligan.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Oxycontin för miljoner

Nu åtalas bröderna för tre fall av grovt narkotikabrott, i det första av två ärenden de utreds i. Spaningen kunde visa hur bröderna, efter att mellanhanden greps i mars, tog över överlåtelsearbetet till gatuförsäljarna.

– Jag påstår att de är huvudmännen i den här härvan. De åtalas för grovt narkotikabrott och det handlar enbart om läkemedlet Oxycontin, säger Hedvig Lundblad, åklagare i ärendet.

När mellanhanden greps beslagtogs tabletter för ett gatuvärde på drygt en miljon kronor.

– Jag menar att mellanhanden förvärvade och förvarade tabletterna på uppdrag av bröderna, säger Hedvig Lundblad.

Totalt ska ligan enligt åtalet ha haft 6500 Oxycontin-tabletter, till ett sammanlagt gatuvärde på 3,2 miljoner kronor. Samtidigt pågår en förundersökning mot bröderna avseende minst 4000 tabletter till.

Pekades ut tidigt

Missbruket av den halvsyntetiska opioiden Oxycontin har slagit hårt mot Blekinge i allmänhet och Karlshamn i synnerhet. I en serie reportage kunde SVT Nyheter Blekinge under sommaren 2022 visa hur missbruket ledde till dödsfall och kriminalitet, och hur polisen upplevde att de själva inte kunde stoppa det.

Redan då pekade flera av SVT:s källor ut de två bröderna som de största langarna av drogen.

Nekar till brott

De två bröderna nekar till brott. Utöver bröderna åtalas även två män som pekats ut som ligans gatuförsäljare, samt elva köpare.

Sedan tidigare har ligans lagerhållare och mellanhand dömts till långa fängelsestraff för inblandningen.

Oxycontinligan

Huvudmännen:

Två bröder i 25-årsåldern pekas ut att vara de drivande huvudmännen i Oxycontinligan i Karlshamn. Under flera år tros de ha varit de största distributörerna av drogen i området, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge. Greps vid polisens tillslag i maj och sitter häktade sedan dess.

Mellanhanden:

En man i 20-årsåldern levererade droger från bröderna till säljarna på gatunivå, och hanterade även pengar från försäljningarna. Greps i mars 2023, och dömdes samma höst till 3 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Leverantörerna:

Tre män i 35-50-årsåldern från Malmö och Stockholm tros vara de som smugglat in Oxycontinet från Polen och transporterat det till bröderna i Karlshamn. Samtliga sitter häktade misstänkta för brott.

Lagerhållaren:

Man i 30-årsåldern, tros vara den som tagit emot och lagrat drogerna åt bröderna. Hade drygt 4500 tabletter i sitt garage vid polistillslaget i maj. Dömdes i februari 2024 till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Gatusäljarna:

Två män i 25-35-årsåldern som misstänks vara de som sålt tabletterna åt bröderna på gatunivå. Sitter häktade sedan polisens tillslag i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet