I en äldre bil i garaget påträffades 4 480 narkotikaklassade tabletter. Foto: Polisens förundersökning

Hade knarkförråd i garaget – döms till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisens spaning på den misstänkta Oxycontinligan i Karlshamn ledde dem till en lageradress där knark till ett gatuvärde av drygt två miljoner kronor förvarades.

Nu döms den andre åtalade av ligans medlemmar, en man i 30-årsåldern, till fängelse i fyra år.

Polisens hemliga kartläggning av de män i Karlshamn som gemensamt misstänks ha fungerat som försäljare av det beroendeframkallande läkemedlet Oxycontin i området ledde dem till det garage som mannen i 30-årsåldern ska ha disponerat.

Vid tillslaget förra våren hittades 4 480 tabletter – gömda i en väska i en äldre bil.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

I förhör och under tingsrättsförhandlingen förnekade mannen kännedom om Oxycontingömman, men medgav att han förvarat och brukat amfetamin i syfte att ”orka med” livet.

Tingsrätten underkänner emellertid mannens version och hänvisar bland annat till en mobilbild av ett narkotikaparti som ska ha tagits med mannens telefon.

Han döms för grovt narkotikabrott till fängelse i fyra år.

Sedan tidigare har ligans mellanhand dömts till tre år och tio månaders fängelse.

OXYCONTINLIGAN

Huvudmännen:

Två bröder i 25-årsåldern pekas ut att vara de drivande huvudmännen i Oxycontinligan i Karlshamn. Under flera år tros de ha varit de största distributörerna av drogen i området, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge. Greps vid polisens tillslag i maj 2023 och sitter häktade sedan dess.

Mellanhanden:

En man i 20-årsåldern levererade droger från bröderna till säljarna på gatunivå, och hanterade även pengar från försäljningarna. Greps i mars 2023, och dömdes samma höst till 3 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Leverantörerna:

Tre män i 35-50-årsåldern från Malmö tros vara de som smugglat in Oxycontinet från Polen och transporterat det till bröderna i Karlshamn. Samtliga sitter häktade misstänkta för brott.

Lagerhållaren:

Man i 30-årsåldern, tros vara den som tagit emot och lagrat drogerna åt bröderna. Hade drygt 4500 tabletter i sitt garage vid polistillslaget i maj. Dömdes i februari 2024 till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Gatusäljarna:

Två män i 25-35-årsåldern som misstänks vara de som sålt tabletterna åt bröderna på gatunivå. Sitter häktade sedan polisens tillslag i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet