Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Opioidepidemin i USA tros ha skördat runt en halv miljon amerikaners liv. I videon får du veta mer om det – och om drogen OxyContins roll. Foto: TT

Så orsakade Oxycontin en folkhälsokatastrof i USA

Uppdaterad
Publicerad

Opioidmissbruket i USA har skördat hundratusentals liv – och allt började med lanseringen och marknadsföringen av läkemedlet Oxycontin i mitten av 90-talet. Här får du en snabb överblick över vad läkemedlet är och hur allt började.

Se mer om Oxycontin och hur opioidmissbruket började i klippet ovan.

Oxycontin

  • Lanserades av Purdue Pharma i USA i mitten av 90-talet. Godkändes i Sverige runt millennieskiftet.
  • Det verksamma ämnet, oxikodonhydroklorid, är en opioid likt morfin, tramadol och heroin.
  • Dess långtidsverkande effekt (continet) menade tillverkaren skulle göra läkemedlet mindre beroendeframkallande och svårare att missbruka.
  • Orsakade omfattande opioidmissbruk runt om i USA. Har av flera myndigheter pekats ut som den grundläggande orsaken bakom opioidepidemin.
  • 500.000 amerikaner räknas ha dött i opioidöverdoser sedan 1999.
  • Flera Oxycontin-missbrukare har gått över till det billigare alternativet heroin. Rapporter visar att fyra av fem heroinmissbrukare i USA har en bakgrund av läkemedelsmissbruk.
  • Purdue Pharma har tvingats betala miljardbelopp i förlikningar och skadestånd och har erkänt flera brott i samband med lanseringen av Oxycontin. Även andra läkemedelstillverkare som tillverkar oxikodonpreparat har tvingats till stora skadestånd.

Källor: CDC, FDA, HHS, DOJ, Commission on Combating Synthetic Opioid Trafficking, FASS mfl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.