En stor narkotikaliga har sprängts i Blekinge. Bland de misstänkta finns två bröder. Hör mer om den misstänkta narkotikaligan i klippet. Foto: SVT

Oxycontinbröderna i Karlshamn döms till långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

De två bröder som pekats ut som ledare för Oxycontinligan i Karlshamn döms till långa fängelsestraff, i den första av två rättegångar mot paret.

I flera år anses de ha stått för en betydande del av den illegala försäljningen av det narkotikaklassade läkemedlet i kommunen.

Polisen bedrev under våren 2023 spaning mot bröderna, och kunde efter tid nysta upp hela den liga som anses ha försett Karlshamnsborna med Oxycontin.

Flera inblandade har redan dömts till långa fängelsestraff, och nu kommer den första domen mot de två utpekade ledarbröderna.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Gatusäljare döms

Bröderna döms mot sitt nekande till sex och ett halvt års fängelse för grova narkotikabrott.

Även ligans två gatusäljare dömdes i dag, till fyra och ett halvt års fängelse vardera.

Inom kort inleds den andra rättegången mot bröderna, som då står åtalade för att ha tagit emot drygt 4 500 Oxycontintabletter av ligans tre leverantörer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så styrdes Oxycontinligan – polisens spaning sprängde gänget. Foto: SVT Grafik

Oxycontinligan

Huvudmännen:

Två bröder i 25-årsåldern pekas ut att vara de drivande huvudmännen i Oxycontinligan i Karlshamn. Under flera år tros de ha varit de största distributörerna av drogen i området, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge. Greps vid polisens tillslag i maj 2023 och dömdes 2024 till 6,5 års fängelse.

Mellanhanden:

En man i 20-årsåldern levererade droger från bröderna till säljarna på gatunivå, och hanterade även pengar från försäljningarna. Greps i mars 2023, och dömdes samma höst till 3 år och 10 månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Leverantörerna:

Tre män i 35-50-årsåldern från Malmö och Stockholm tros vara de som smugglat in Oxycontinet från Polen och transporterat det till bröderna i Karlshamn. Samtliga sitter häktade misstänkta för brott.

Lagerhållaren:

Man i 30-årsåldern, tros vara den som tagit emot och lagrat drogerna åt bröderna. Hade drygt 4500 tabletter i sitt garage vid polistillslaget i maj. Dömdes i februari 2024 till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Gatusäljarna:

Två män i 25-35-årsåldern som misstänks vara de som sålt tabletterna åt bröderna på gatunivå. Båda dömdes i april 2024 till 4,5 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet