Karlshamnspolisen om Oxycontinet: ”Vi kommer inte kunna stoppa det här”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har polisen inte kunnat göra mycket mer än att se på när fler och fler unga i Karlshamn fastnat i Oxycontinmissbruk. Drogen är för beroendeframkallande, och polisens verktygslåda för otillräcklig, för att stoppa framfarten.

– Trenden går åt helt fel håll, och vi är oroliga över det. Vi jobbar i motvind, säger Nicklas Paradis, områdespolis i Karlshamn.

När fentanylsprayerna försvann från Karlshamns missbrukarkretsar upptäckte polisen i Karlshamn att en ny drog istället började fylla tomrummet som uppstått. I dag har det smärtstillande och narkotikaklassade läkemedlet Oxycontin ökat i staden, och nått nivåer som oroar polisen.

– Eftersom det här också är ett läkemedel, som är så kraftigt beroendeframkallande, så är det inte sannolikt att det bara är en fluga som kommer och går. Som fentanyl var, och spice och GHB. Jag tror snarare att problemet med Oxycontin kommer att eskalera, säger Nicklas Paradis, områdespolis i Karlshamn.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Se klippet ovan för att följa med polisen på spaning efter missbruket.

Liv raseras

Under de senaste åren har han sett hur flera unga vuxna i staden gått från att vara högpresterande och välfungerande till att få sina liv raserade av missbruket. Flera har han påträffat döda. Och han känner inte till någon som lyckats ta sig ur missbruket vid liv.

– Vi försöker motivera dem att välja en annan bana. Men det är ett så oerhört starkt beroende, och abstinensen är så brutal, att jag ser det som näst intill omöjligt att bli av med.

”Kan inte stoppa det”

Han säger att polisen har ”hyfsad koll” på vilka som är de största langarna av Oxycontin i Karlshamn, men att de ändå inte kan sätta stopp för dem. För att få någon fälld för grovt narkotikabrott räknar polisen med att de behöver ertappas med uppåt 500 Oxycontin-tabletter.

– Och så många är det ingen säljare som har på sig, för det har de lärt sig. Så vi kan rapportera och lagföra langare, men de får inte tillräcklig påföljd utan kan vara ute och fortsätta ganska snart igen.

Kommer ni att kunna stoppa den här vågen?

– Nej. Det här är ett samhällsproblem, och okunskapen i samhället i den här frågan är stor. Det krävs att alla kraftsamlar – såväl polisen som rättsväsendet, kommunerna, regionerna och politiken.

Oxycontin

  • Lanserades av Purdue Pharma i USA i mitten av 90-talet. Godkändes i Sverige runt millennieskiftet.
  • Det verksamma ämnet, oxikodonhydroklorid, är en opioid likt morfin, tramadol och heroin.
  • Dess långtidsverkande effekt (continet) menade tillverkaren skulle göra läkemedlet mindre beroendeframkallande och svårare att missbruka.
  • Orsakade omfattande opioidmissbruk runt om i USA. Har av flera myndigheter pekats ut som den grundläggande orsaken bakom opioidepidemin.
  • 500.000 amerikaner räknas ha dött i opioidöverdoser sedan 1999.
  • Flera Oxycontin-missbrukare har gått över till det billigare alternativet heroin. Rapporter visar att fyra av fem heroinmissbrukare i USA har en bakgrund av läkemedelsmissbruk.
  • Purdue Pharma har tvingats betala miljardbelopp i förlikningar och skadestånd och har erkänt flera brott i samband med lanseringen av Oxycontin. Även andra läkemedelstillverkare som tillverkar oxikodonpreparat har tvingats till stora skadestånd.

Källor: CDC, FDA, HHS, DOJ, Commission on Combating Synthetic Opioid Trafficking, FASS mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet