Foto: SVT/TT

Hetsmål mot SD-ledare i hovrätten idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag prövar hovrätten det uppmärksammande målet om hets mot folkgrupp där Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, står åtalad. Efter en friande dom i tingsrätten ska nu hovrätten ta ställning till om SD-ledaren, genom ett inlägg om böneutrop i sociala medier, har gjort sig skyldig till brott.

Tingsrätten bedömde att den polisanmälda texten om böneutrop, som publicerades på partiets Facebook-sida, föll inom ramen för yttrandefriheten och Christopher Larsson friades. I dag tas målet upp i hovrätten efter att åklagaren Marie Lindström överklagade domen.

– Yttrandefriheten måste segra. Jag får klä skott för nationens frihet idag men jag som individ är inte lika viktig som bevarandet av yttrandefriheten, säger Christopher Larsson.

Yrkar på dagsböter

Åklagaren Marie Lindström menar däremot att det handlar om ett brott som är begånget. Så här kommenterar hon de avslutade hovrättsförhandlingarna på onsdagseftermiddagen.

– Jag yrkar på att den tilltalade ska dömas för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter, alternativt till bara villkorlig dom. Nu kommer hovrätten att fundera på detta och nu inväntar jag hovrättens bedömning i frågan, säger Marie Lindström.

Hovrättens dom kommer den 9 oktober.

Åtalades i november

SD-ledaren åtalades för hets mot folkgrupp i november förra året efter att han polisanmäldes av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S), för inlägget om böneutrop på sociala medier. Enligt åtalet hade Larsson skrivit nedsättande om muslimer med syftning på trosbekännelse.

I samband med att åtal väcktes kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att åklagaren delat SD-kritik på sin privata Facebook-sida vilket gjorde att hon petades från att arbeta vidare med målet och åklagaren Marie Lindström fick ta över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.