Högre risk för kvinnor att drabbas av PFAS

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Karolinska institutet har undersökt hur många av de som bor i ett område med PFAS-ämnen i dricksvattnet, som påverkas av det. Resultatet visar att kvinnor drabbas värre.

Forskarna har gjort sina beräkningar bland annat på blodprovsanalyser från boende i Ronneby kommun, vilket är en ny undersökningsmetod, det rapporterar Vetenskapsradion.

Högre för kvinnor

Man vill förstå hur stor andel av befolkningen som kan råka illa ut, inför planeringen av skyddade åtgärder. Därför har man velat se hur stor andel av befolkningen som riskerar att drabbas. Överlag var risken betydligt högre för kvinnor än män.

PFAS-ämnen är så kallade hormonstörande, och i det undersökta området var det till exempel 1 till 22 procents risk att drabbas för de kvinnor som hade bott där ett år, och upp till 35 procent för kvinnorna som bott där i 29 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer